Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Kosti mŕtvych smerujú aj do nemeckej firmy Tutogen
Zdielať na

Kosti mŕtvych smerujú aj do nemeckej firmy Tutogen

BRATISLAVA / Škandalózne. Tkanivá po vykostených Slovákoch môžu skončiť na plastickej chirurgii. Kosti mŕtvych smerujú aj do nemeckej firmy Tutogen. Tá z nich vyrába drahé tkanivové náhrady. Ide o biznis, v ktorom sa vo svete točia milióny eur.

Firma recykluje kosti

Zástupcov a konateľa tkanivového zariadenia sme sa pokúšali kontaktovať niekoľkokrát telefonicky, e-mailom alebo osobne. No vždy bezvýsledne. "My sme režimové pracovisko, bohužiaľ, nemôžem podávať takéto  informácie," znie v stanovisku tkanivovej banky T.R.I.

Po návšteve sme z firmy e-mailom dostali všeobecné stanovisko. Kde končia kosti mŕtvych Slovákov, a či idú aj na vývoz, sme sa nedozvedeli. "Tkanivá odchádzajú do Tutogenu zo spoločnosti TRI," povedal Daniel Kuba, riaditeľ Národnej transplantačnej organizácie.

Tutogen je nemecká firma, ktorá recykluje kosti mŕtvych do "živých" implantátov. Ide o ušľachtilý proces, uviedol pre nemeckých dokumentaristov zástupca firmy.   

Za mŕtvolu 1 000 dolárov

Autori tiež odhalili, že recyklované súčiastky z tiel mŕtvych Ukrajincov od Tutogenu využívajú chirurgovia aj pri komerčných kozmetických plastikách, napríklad nosa, čo rozhodne nie sú život zachraňujúce transplantácie. Firma to odmietala.

U našich východných susedov  platili priekupníci za mŕtvolu  až 1 000 amerických dolárov. Po odvysielaní škandalózneho dokumentu sa na Ukrajine tento biznis skončil.  Kosti mŕtvych Slovákoch sa  naďalej vyvážajú, aj do Tutogenu.

"V súčasnosti legislatíva neumožňuje Národnej transplantačnej
organizácii priamu kontrolu tkanivovej banky,"
hovorí Kuba.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy