Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nechcete podstúpiť pitvu? Takto sa bráňte...
Zdielať na

Nechcete podstúpiť pitvu? Takto sa bráňte...

BRATISLAVA, NITRA / Nikto na Slovensku nám nevie presne povedať, kde sa končí prepotrebný transplantačný proces a kde sa už začína biznis s tkanivami mŕtvych. Náš zákon neumožňuje odsledovať, kam putujú tkanivá, ktoré na patológii odoberie súkromná firma na základe zmluvy so štátom. Zaujímavé je tiež, že kosti z mŕtveho sa priamo nedajú transplantovať, ale "vykosťovanie" zosnulých na Slovensku stále pokračuje.

Syn s pitvou matky nesúhlasil

Päťdesiatšesťročná žena zomrela náhle v kardiocentre v Nitre v piatok potom, čo jej mala prasknúť srdcovnica. Hoci syn telefonicky nesúhlasil s pitvou, na patológii v Nitre nebohú nielenže pitvali, ale aj opäť vykostili. Úrad pre dohľad tvrdí, že neporušili zákon.

Ďalej v stanovisku uvádza, že syn zosnulej bol informovaný ako o vykonanej pitve, tak aj o indikácii na odber tkanív pre účely transplantácie zástupkyňou vedúcej lekárky Súdnolekárskeho a patologicko-anatomického pracoviska v Nitre. Rudolf to nepopiera, o vykostení sa dozvedel až po nátlaku, že si dá matku pred pohrebom obhliadnuť nezávislým patológom. VIAC TU.

Pani Matildu vo štvrtok pochovali

Úrad v tejto súvislosti upozorňuje verejnosť, že ak občan nechce byť po smrti darcom orgánov, musí v uvedenej veci písomne kontaktovať Národnú transplantačnú organizáciu a odmietnuť darcovstvo.

Pani Matilda mala vo štvrtok pohreb v Trnave. Kde skončili jej kosti a či pôjdu na spracovanie do zahraničia, sa zatiaľ syn nedozvedel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy