Zatiahnuté, dážď
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na Slovensku sa rozmáha biznis s ľudskými ostatkami
Zdielať na

Na Slovensku sa rozmáha biznis s ľudskými ostatkami

BRATISLAVA / Opäť sme pátrali, kde skončili kosti a kĺby veterinára z Malaciek. Telo nebohého po smrti doslova vykostili na patológii na Antolskej ulici v Bratislave. Tkanivá pravdepodobne nakoniec skončia na zahraničnom trhu. Je vraj možné, že za navonok ušľachtilím transplantačným procesom sa skrýva praobyčajný biznis s ľudskými ostatkami.

UPOZORNENIE: Obsah nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov.

Neprirodzená pohyblivosť končatín

"Manipuláciou s telom zosnulého bola zistená nadmerná a neprirodzená pohyblivosť horných končatín," píše sa v pitevnej správe. Odbery tkanív robí súkromná s.r.o. - čka, ktorá má zmluvu s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Za každý odber platí úradu taxy. Zmluva hovorí aj o povinnostiach.

"Tkanivová banka je povinná: získať bezodkladne také informácie do príbuzných mŕtveho darcu, ktoré môžu mať vplyv na zdravotný stav príjemcu, ak je to možné," stojí v zmluve medzi úradom a bankou tkanív.

Ročne 600 Slovákov

Veterinár bol za života veľakrát zranený. O stave darcu s rodinou nikto nerobil sociálne či zdravotné šetrenie. Podľa našich zdrojov sa na Slovensku robí minimálne 40 odberov mesačne v Bratislave a Nitre. Ročne tak môže skončiť   "vykostených" viac ako 600 Slovákov. Súkromná firma odoberajúca tkanivá sa v zmluve s Úradom zaväzuje dodržiavať nielen zákon.

"Pri odberoch sa musia dodržiavať etické princípy zaobchádzania s mŕtvym tak, aby nebola znížená dôstojnosť mŕtveho darcu," píše sa ďalej v zmluve. Nechávame na posúdenie či rozpárané, vykostené, následne vypchaté a zošité telo doslova od hlavy až po päty, spĺňa etické normy.

Pošlite to mailom

Od konateľa tkanivovej banky sme sa chceli dozvedieť, kde skončili kosti a kĺby mŕtveho veterinára. "Keby ste to poslali mailom, to by bolo asi také, že by ste sa dožili možno aj odpovede," povedala dcéra konateľa firmy.

Z kostí sa údajne robia v zahraničí umelé náhrady - kĺbov a spojív, a tie sú mimoriadne drahé. Diskutabilné je, či ide stále ešte o transplantácie alebo už o biznis s tkanivami.

Vypíšte formulár o nesúhlase

"Nemáme žiadnu vedomosť o akomkoľvek predaji tkanív," dodáva hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Vyhnúť sa vykosteniu môžete, ak za života podpíšte formulár o nesúhlase s darovaním orgánov. V databáze "ne"darcov je zatiaľ len niekoľko stoviek Slovákov.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy