Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
4. prípad odoberania kostí! Spustila sa lavína nesúhlasu
Zdielať na

4. prípad odoberania kostí! Spustila sa lavína nesúhlasu

BRATISLAVA / Vykosťovanie Slovákov aj napriek odporu rodín zosnulých pokračuje. Dokonca sa ich nikto neunúva o odbere tkanív ani len informovať, hoci dodatočne. Nasledujúci príbeh sa odohral na juhu Slovenska.

Upozorňujem, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Telo bolo poslané na Antolskú

Najnovší prípad sa stal tentokrát na juhu Slovenska. Obdhliadajúca lekárka poslala telo na pitvu do nemocnice na Antolskej ulici. Zopakovalo sa presne to, čo v predchádzajúcich troch prípadoch. Z tela podľa našich informácií odberový tím súkromnej s.r.o. odobral kosti a kĺby z horných a dolných končatín.

Následne si telo prevzala pohrebná služba a previezla ho na pohreb, späť na juh Slovenska. Rodina zatiaľ zvažuje medializáciu, aj preto zámerne neuvádzame detaily prípadu.

Ľudia nie sú ľahostajní

Po veterinárnom lekárovi z Malaciek, pani Matilde z Trnavy či Róbertovi, ktorý zomrel v obchodom dome v Bratislave ide o 4. prípad vykosteného tela mŕtveho bez vedomia príbuzných.   

Tieto príbehy nenechali ľudí ľahostajnými. Podľa našich informácií len za prvé týždne nového roka bol počet odmietnutí pitvy či odberov orgánov väčší ako za celý minulý rok. "Občania sa úradu najviac pýtajú, čo musím urobiť, ak nechcem, aby bola po smrti vykonaná pitva, aké doklady sú potrebné, aký formulár, či to musí byť overené a podobne," uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valášiková.

Nesúhlas s pitvou musíte oznámiť

Ak nechcete pitvu či nesúhlasíte s odberom tkanív, musíte to za života písomne oznámiť. Inak sa na vás po smrti nazerá ako na darcu. Naopak, v niektorých vyspelých krajinách je telo po smrti nedotknuteľné a vyžaduje sa písomný súhlas darcu s odberom tkanív ešte za jeho života. "Je to napríklad v USA takto nastavené, vo Veľkej Británii, Nemecku, Holandsku, Japonsku," uviedol odborník na medicínske právo Pavol Kádek.

Vzory tlačív na odmietnutie pitvy, ako aj nesúhlasu s posmrtným odberom tkanív s adresami inštitúcií, sú voľne prístupné na stiahnutie TU.

Téme sa venuje reportér Richard Bolješik. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy