Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vykosťovanie ľudí je u nás legálne! Rodina Róberta (†45) je zúfalá
Zdielať na

Vykosťovanie ľudí je u nás legálne! Rodina Róberta (†45) je zúfalá

BRATISLAVA / Vykosťovanie mŕtvych Slovákov naďalej pokračuje. Na verejnosť sa dostal ďalší prípad. Muž v strednom veku náhle zomrel pred pár dňami v obchodnom dome v Bratislave. Po prevoze na patológiu na Antolskej ulici mu bez vedomia rodiny odobrali kosti a tkanivá.

Smrť na infarkt

Pohrebná služba dokonca dcére zosnulého odmieta ukázať, v akom stave prebrala telo z patológie. Róbert (†45) zomrel na infarkt vo štvrtok v petržalskom nákupnom centre. To však jeho príbuzní ešte netušili, že to najhoršie ich ešte len čaká.

Na druhý deň ráno mŕtvemu pri pitve na patológii na Antolskej ulici odobrali kosti a kĺby z rúk a nôh. Keď sa to dozvedela dcéra nebohého, chcela si to overiť v pohrebnej službe. "Nebolo nám umožnené, pohrebná služba sa všemožne stránila, vyhovárali sa na všetky možné strany," hovorí dcéra zosnulého.

Rodina žiadala vidieť mŕtveho pred pohrebom

"Pre mňa je partner ten, kto objednáva ten obrad a objednávateľom obradu je mamička," uviedol majiteľ pohrebnej služby. Tá s obhliadkou tela vraj nesúhlasila. Dcéra, ako priama príbuzná, sa tak k telu nakoniec nedostala. "Žiadali sme ho, aby sme ho mohli vidieť ešte pred pohrebom, ešte skôr ako bude oblečený," hovorí dcéra nebohého.

Zlé tušenie dcéry o odbere kostí a kĺbov z tela mŕtveho sa pred štvrtkovým pohrebom nakoniec potvrdilo. "Odber bol vykonaný v piatok 28.2.2014," uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valášiková. "Chceli sme ho vidieť, chceli sme sa o tom presvedčiť na vlastné oči," hovorí dcéra zosnulého.

Legálne, ale...

Ani v jednom z troch medializovaných prípadov nebola rodina informovaná o odbere tkanív, ani dodatočne. Možno už dozrel čas na zmenu zákona. Súčasná legislatíva odbery z tela mŕtveho umožňuje aj bez vedomia rodiny. "Je to strašné zverstvo, určite by mali o tom informovať rodinu," myslí si dcéra zosnulého Róberta.

"Určite by to stálo za zváženie, zaviesť takúto úpravu, do súčasnej platnej a účinnej právnej úpravy," hovorí medicínsky právnik Pavol Kádek.
Na zamyslenie je zmena noriem, aby príbuzný mohol rozhodnúť, čo bude s telom jeho blízkeho po smrti. "Prípadne ustanovenie, keď by mohol zasiahnuť po smrti toho potenciálneho darcu, do takéhoto prípadného odberu, aj pozostalý, prípadne iné blízke osoby," dodáva právnik. 

Téme sa venuje reportér Richard Bolješik. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy