Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Až 146 obvinení padlo na hlavy policajtov
Zdielať na

Až 146 obvinení padlo na hlavy policajtov

BRATISLAVA / Za minulý rok bolo obvinených až 146 verejných činiteľov. Z posledných údajov vyplýva, že každoročne pristane na stole viac a viac obvinení. Častokrát je to pre zneužívanie právomocí, prijímania úplatku či nepriamej korupcie.

146 policajtov

Čierne ovce v polícii sa podarilo odhaliť aj vlani. Obvinili 146 policajtov, čo je to o 11 viac ako v roku 2012. Z celkového počtu vyše 22-tisíc policajtov je podiel obvinených 0,65 percenta. Vyplýva to zo Správy o trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru SR za rok 2013, ktorú zverejnilo ministerstvo vnútra na svojom webe. Trestnú činnosť policajtov vyšetruje prioritne inšpekcia ministerstva vnútra, na odhaľovaní trestných skutkov príslušníkov PZ pracuje aj Národná kriminálna agentúra. Pri vyšetrovaní policajných prešľapov obvinili vlani aj 39 civilistov.

Z údajov za posledné roky vyplýva, že ročne skončí obvinených okolo 140 policajtov. V roku 2012 obvinili 135 mužov zákona, rok predtým 125 policajtov a v roku 2010 ich bolo 151. Vlani bolo najviac obvinených policajtov v Bratislavskom a Košickom kraji, najmenej v Trenčianskom kraji. Medzi obvinenými bol najvyšší počet poriadkových policajtov (76), potom dopravných policajtov (32) a tiež ľudia z kriminálnej polície (26).

187 trestných činov

Obvineným policajtom pripísali vlani spolu 187 trestných činov. Takmer polovica (49 percent) sa týkala trestných činov proti poriadku vo verejných veciach. V 65 prípadoch išlo o zneužívanie právomoci verejného činiteľa, napríklad pri riešení priestupkov v doprave (20 prípadov), manipulácii úkonov pri dokumentovaní alebo vyšetrovaní (17 prípadov) či šesť prípadov bezdôvodného alebo neprimeraného násilia. Vlani obvinili policajtov z prijímania úplatku v ôsmich prípadoch a v dvoch prípadoch z nepriamej korupcie. Trestných činov proti majetku sa dopustilo vlani 16 percent obvinených policajtov a 12 percent proti životu a zdraviu.

Za rok 2013 inšpekčná služba prijala 199 podaní od ľudí, ktorí sa sťažovali na zranenia spôsobené pri zatýkaní či zadržaní. Pri 176 podaniach sa podľa dokumentu neprimerané násilie zo strany policajtov nepotvrdilo. V ôsmich prípadoch začali trestné stíhanie, pričom padli aj dve obvinenia.

Policajt vraždil

38-ročného bývalého policajta obvinila polícia z brutálnej vraždy staršieho manželského páru. Dvojica zmizla minulý týždeň. Hoci sa vrah snažil stopy zahladiť, prezradila ho nájdená nábojnica a stopy krvi, ktoré sa pokúšal poutierať. Viac sa dočítate TU. 

Z policajta zlodej

Polícia odhalila organizovanú skupinu štyroch mužov, ktorá prepadávala obchody a pošty. Predavačky a poštárky na Liptove si môžu vydýchnuť. Zaujímavé je, že medzi obvinenými je aj kriminalista z Liptovského Mikuláša. 30-ročný Ján Antoška je momentálne na úteku. Pozrite si priloženú reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy