Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Znásilnenie a sex? Výmysel, môžu za to deti!
Zdielať na

Znásilnenie a sex? Výmysel, môžu za to deti!

BRATISLAVA / Téma znásilnenia, týrania alebo sexuálneho zneužívania je pre každého, koho sa to týka, veľmi citlivá. Aj keď to znie neuveriteľne, polícia aj súdy sa stretávajú s prípadmi, že takýmito obvineniami chcú niektorí len poškodiť svojmu partnerovi.

Krivé obvinenia pre žiarlivosť

"V praxi sa stretávame aj s prípadmi, kedy dochádza ku krivému obvineniu. Je to častokrát motivované žiarlivosťou alebo nezhodami v rámci rozvodového konania, prípadne z pomsty a podobne," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Presný počet takýchto prípadov žiaľ polícia neeviduje. Niekedy trestné stíhanie zastaví polícia, ale viaceré prípady sa dostanú až na súd. "Pokiaľ sú dôvodné podozrenia, že naozaj došlo k takému násiliu, táto osoba môže skončiť vo väzbe," vysvetľuje advokát Milan Ficek.

Opatera dieťaťa za každú cenu

Pre obvinenú osobu sú takéto situácie mimoriadne ťažkou psychickou záťažou. V rozvodovom konaní sa niektorí rodičia snažia získať deti do opatery za každú cenu. Aj keď si majú na partnera vymyslieť sexuálne zneužívanie dieťaťa. Vtedy už zakročuje aj sociálka.

"Orgán sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately preveruje každý takýto podnet do tých najdetailnejších dôsledkov," povedal hovorca Ústredia práce SR Peter Zeman. "Ak má sudca naozaj podozrenie, tak môže v týchto veciach nariadiť znalecký posudok, kde znalec vyšetrí dieťa a aj rodičov," dodal advokát Ficek.

Polícia, prokuratúra a aj súd vždy podrobne skúmajú, či ku skutku naozaj došlo. Ak sa počas vyšetrovania alebo na súde ukáže, že oznamovateľ klamal, tak si poriadne zavaril. "Pokiaľ sa ukáže, že obvinenia nie sú pravdivé môže to viesť až k trestnému stíhaniu oznamovateľa," upozorňuje právnik.

Za krivé obvinenie až 10 rokov

Do úvahy prichádzajú obvinenia z poškodzovania cudzích práv a z trestného činu krivého obviňovania. "Páchateľom tohto trestného činu hrozí trest odňatia slobody až na 5 rokov a vo vážnejších prípadoch je to od 4 až do 10 rokov," upresnil Michal Slivka.

Vymyslieť si na partnera takéto vážne obvinenia len preto, aby ste sa mu pomstili alebo ublížili je nezodpovedné. Ak sa ukáže, že to bolo vykonštruované, rátajte s tým, že boj ste prehrali práve vy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy