Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Muž chcel od zamestnankyne odškodné 6 600 €, mal ju obťažovať
Zdielať na

Muž chcel od zamestnankyne odškodné 6 600 €, mal ju obťažovať

MICHALOVCE / Šéf záchytného tábora v Humennom údajne sexuálne obťažoval svoju podriadenú. Keď o tom začala matka dvoch detí otvorene hovoriť, spustil sa kolotoč vyšetrovania a súdnych procesov. Od ženy chcel odškodnenie viac ako 6 000 €.

Poškodenie dobrého mena

Súdny proces trval od roku 2009. Na poslednom pojednávaní verdikt za niekoľko sekúnd. "Súd návrh zamieta. O trovách konania medzi účastníkmi konania bude rozhodnuté samostatným rozhodnutím," uviedol sudca.

Policajný funkcionár chcel od svojej podriadenej 6 600 eur za poškodenie dobrého mena. V médiách a na verejnosti totiž hovorila o sexuálnom obťažovaní na pracovisku. "Nadriadený má v skrini zapaľovač, ktorý znázorňuje pohlavný akt a že teda bežné sú poznámky na tému oblečenia," uviedla advokátka obžalovanej Ivana Rajtáková.

Súdil sa aj s ministerstvom

"Bol vedúcim záchytného tábora v Humennom od 1.12.2006 do 31.8.2008," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová. Prípad svojho času vyšetrovala aj polícia, no žiadne sexuálne obťažovanie sa nepreukázalo. Šéfa záchytného tábora však onedlho prepustili a tak sa súdi aj s ministerstvom. "Z dôvodu organizačných zmien bolo jeho miesto zrušené. Ministerstvo vnútra eviduje jeho žalobu vo veci neplatnosti výpovede," tvrdí Kirinovičová.

Súd vykonal rozsiahle dokazovanie. Bolo predvolaných množstvo svedkov. V spise sú podrobne uvedené predovšetkým dvojzmyselné slovné sexuálne narážky. "Tam boli výpovede svedkýň, ktoré hovorili o podobnom správaní vo vzťahu k nim," dodala advokátka obžalovanej.

Prelomový verdikt

Verdikt súdu je na slovenské pomery prelomový. Ide totiž o mimoriadne komplikovanú oblasť vzťahov. "Bližšie dôvody budú uvedené v písomnom vyhotovení rozhodnutia, voči ktorému možno podať odvolanie," uviedol sudca. "Jeden z prvých, ak nie vôbec prvý rozsudok v takejto veci," uviedla advokátka obžalovanej ženy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy