Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Proces s Varehom sa začal odznovu, pojednávalo sa vo väznici
Zdielať na

Proces s Varehom sa začal odznovu, pojednávalo sa vo väznici

BANSKÁ BYSTRICA / V banskobystrickej väznici sa nanovo začal proces s Mikulášom Varehom. Dôvodom pomerne netradičného miesta konania boli zdravotné problémy obžalovaného, ktoré sa náhle objavili ešte v decembri. Samozvaný kráľ Zemplína čelí obžalobe z rozsiahlych daňových podvodov. Na fiktívnych obchodoch mal štát obrať o 58 miliónov eur.

Pojednávanie odsúhlasili lekári

Z väzenskej nemocnice sa stala pojednávacia miestnosť. Senát aj stovky strán spisu. Obhajoba a ešte aj prokurátor prešli dôkladnou kontrolou pri vstupe. Nikto nepovolaný nemal šancu. Priamo vo väznici sa pojednávalo pre Varehove zdravotné problémy. Všetko so súhlasom lekárov.

"Podľa lekárov sa ukázalo, že pred tým nebol schopný pojednávania," hovorí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

Vareha má cukrovku

Varehovi sa zdravotný stav zhoršil náhle, ešte začiatkom decembra. Keďže ležal v nemocnici, senát musel zrušiť niekoľko pojednávaní. Špekuluje sa o jeho problémoch so srdcom, sám obžalovaný si ale neželá zverejňovať bližšie informácie o zdravotnom stave. Isté však je, že má cukrovku. Aj dnešné pojednávanie museli dvakrát prerušiť, aby si mohol pichnúť inzulín.

Chorý bol Varehov advokát

Proces sprevádzajú zdravotné komplikácie už od začiatku. A hoci bol dnes samotný obžalovaný, zdá sa, vo forme, chorý je pre zmenu jeho advokát. Pre jeho péenku ho zastupoval náhradný obhajca.

"Zdá sa, že veľké procesy majú vplyv na obžalovaných a ich advokátov, tento raz to zasiahlo jeho obhajcu. Môj zdravotný stav je stabilný," vysvetlil Šanta.

Počas najbližších dvoch týždňov sa bude hlavne čítať. Na senát čakajú stovky strán listinných dôkazov, ktoré musia zaznamenať. Verdikt by mal padnúť ešte koncom januára. Teda, ak sa neobjavia žiadne komplikácie a všetko pôjde hladko.

Veľa času už neostáva keďže 1. marca končí Mikulášovi Varehovi väzba. Pokiaľ nebude do tohto termínu právoplatne odsúdený dostane sa na slobodu. "Očakávania sú rôzne, veríme v úspešné dotiahnutie do konca," uzavrel Šanta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy