Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
DOKUMENT. ... takto sa videl zatknutý pán Zemplína
Zdielať na

DOKUMENT. ... takto sa videl zatknutý pán Zemplína

BANSKÁ BYSTRICA/BRATISLAVA / Vyše dve a pol hodiny trvalo čítanie rozsudku v prípade veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu. Ten dostal za daňové podvody 11 rokov. Ponúkame vám dokument, ktorý sám o sebe nakrútil nepísaný pán Zemplína. Vysvetľuje aj to, ako treba čarovať s DPH...

Sám o sebe a biznise v dokumente

V košeli, sediac za stolom s energetickým nápojom v ruke. To bol Mikuláš Vareha v dokumente z roku 2011. Ten trval 33 minút. Podnikateľ aj takýmto spôsobom reagoval na "šikanu" zo strany úradov.

Posťažoval sa okrem iného na zdržiavanie tzv. vratiek zaplatenej dane z pridanej hodnoty. Využil pritom príklad s nákupom stáda kráv. "Miesto toho, aby vám štát pomohol, nasekajú vám šikanované kontroly... dostávate sa do druhotnej platobnej neschopnosti," povedal okrem iného v dokumente.

Škoda? 58,1 milióna

Podnikateľ je už viac ako rok v base. Na novembrovom pojednávaní uviedol, že je nevinný a ničoho sa nedopustil. Dnešný rozsudok ešte nie je právoplatný, obžalovaný sa odvolal.

Podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry spáchal svojou trestnou činnosťou škodu 58,1 milióna eur. Obvinený zastupoval v tomto prípade 11 vlastných spoločností, ktoré obchodovali vzájomne medzi sebou. VIAC TU.

Podvod zvaný euroočká a lykožrút

Obžalovaný podľa súdu vytvoril "daňový raj" pre svoje firmy v zemplínskej oblasti. Tie zaťažoval DPH v rozsahu zhruba 16–17 percent. Výpovede svedkov a listinné dôkazy nepreukázali existenciu euroočiek a lykožrútov v takom rozsahu, ako tvrdil obžalovaný, pokračoval predseda senátu.

Podľa jeho slov celý obchod bol neekonomický, absolútne nereálny, nerentabilný až stratový. Pri zdôvodnení trestu uviedol, že bolo potrebné prihliadnuť na výšku škody, ktorá niekoľkonásobne prevýšila 133.000 eur, teda hranicu, keď už ide o škodu veľkého rozsahu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy