Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prípad Vareha. 58 mil. € či 414 mil. lykožrútov...
Zdielať na

Prípad Vareha. 58 mil. € či 414 mil. lykožrútov...

Špeciálny prokurátor podal v týchto dňoch na veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu obžalobu. Po viac ako ročnom vyšetrovaní, pri ktorom vypočuli 650 svedkov, sa čoskoro otvorí zaujímavý súdny proces. Vareha má pravdepodobne na svedomí fiktívne daňové podvody s veľmi netradičným tovarom.

Chýbajúcich 58 miliónov v štátnej kase?!

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šantal už v pondelok 30. júla podal na Mikuláša Varehu obžalobu. Vo štvrtok na tlačovej konferencii priblížil, čo je jej predmetom. Pánovi Zemplína sa tak pripisuje napríklad pokračujúci trestný čin krátenia daní a poistného, rovnako aj neodvedenia daní a poistného.

Ak by sme v týchto prípadoch chceli odhadnúť škodu, aká štátu vznikla, vďaka tomu by štátnej kase by chýbalo neuveriteľných 58 miliónov eur. Trestnej činnosti sa mal dopustiť v rokoch 2008-2011.

Obchodovanie s miliónmi lykožrútov

Čo sa účtovníctva týka, Vareha si deklaroval aj pre neho už známe komodity ako lykožrút smrekový či tzv. euroočko, s ktorými obchodoval. Jeho zamestnanci mali nazbierať až 414 miliónov lykožrútov lopatkami a vedierkami a následne nimi mali kŕmiť bažanty, čo však podľa odborníkov nie je možné.

Spis má tak či tak dovedna 83 zväzkov a vyšetrovanie naďalej trvá. Vareha totiž vlastnil 77 spoločností a tie obchodovali skutočne s kadečím... Napríklad lykožrúta predával aj sám sebe. 

Ak by Varehovi dokázali vinu, čakal by ho trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov, pričom výška trestnej sadzby sa môže ešte zvýšiť, keďže spôsobená škoda bola veľmi veľká. Navyše je proti Varehovi vedené ďalšie trestné stíhanie. Na september je už naplánované predbežné prijatie obžaloby, presný dátum však nie je jasný.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy