Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pán Zemplína Vareha náhle ochorel, pojednávanie zrušili
Zdielať na

Pán Zemplína Vareha náhle ochorel, pojednávanie zrušili

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici mal v pondelok opäť otvoriť prípad veľkopodnikateľa zo Zemplína. Mikulášovi Varehovi zrušil Najvyšší súd 11-ročný trest. Vareha však náhle ochorel iba niekoľko hodín pred procesom.

Do väznice prišla po Varehu sanitka

Prokurátor pricestoval na pojednávanie až z Bratislavy. Predpokladalo sa, že v Banskej Bystrici sa zdrží kvôli procesu tri týždne. No pripravené tisícky strán listinných dôkazov sa na stôl ani nedostali. "Bez obžalovaného sa nemôže pojednávať," podotkol obhajca Ľuboš Petrovský.

Mikuláša Varehu na súd nepriviezli, údajne sa mu náhle zhoršil zdravotný stav. Zdravotné problémy sa pritom mali objaviť doslova pár hodín pred otvorením procesu. Pre Varehu mala prísť do väznice dokonca sanitka. V pondelok podstúpil rôzne vyšetrenia, podľa našich informácií aj na neurológii. Nič konkrétne sa ale nevie.

Vareha mal obrať štát o 60 miliónov eur

Vareha mal podľa obžaloby obrať štát na fiktívnych obchodoch o zhruba 60 miliónov eur. Na Zemplíne si urobil taký malý daňový raj, obchodoval medzi vlastnými firmami, ktoré nemali žiadnych zamestnancov a takmer žiadny majetok.

Podľa faktúr mal predať také množstvá "euroočiek" na štepenie jabloní, ktoré by stačilo vykryť potreby v celej Európe. A údajne za jeden rok vyzbieral toľko lykožrútov koľko pracovníci Tanapu za niekoľko rokov. Muž ale vinu popiera.

Pokiaľ však proces s Varehom nezačne v najbližšej dobe, bude to problém. 1. marca mu totiž končí väzba a definitívne sa tak dostane na slobodu. "Samotný Najvyšší súd vo svojom uznesení konštatuje, že niektoré kroky sa môžu javiť ako kroky obštrukčné," povedal  prokurátor ÚŠP Ján Šanta. 

Téme sa venuje reportérka Katarína Kováčiková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy