Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľad a sneh na vašom aute môžu zabíjať!
Zdielať na

Ľad a sneh na vašom aute môžu zabíjať!

BRATISLAVA / Zdá sa, že zima udrela, dôkazom je sneženie na väčšine územia Slovenska. Aj keď je ešte skoro varovať pred závejmi na cestách, prídu rána, keď bude každé vozidlo pod snehom. A tak nie je na škodu, zopakovať si povinnosti vodičov.

Sneh a ľad na aute

Dostať počas jazdy v rýchlosti 130 kilometrov za hodinu do predného skla kus ľadu, je veľmi nebezpečné. Na strechách aút sa však v porovnaní s kamiónmi nachádza oveľa menej snehu. Mnohí vodiči zanedbávajú svoje povinnosti a tak ohrozujú na živote druhých.

"Vodič je pred jazdou povinný odstrániť z vozidla, ale aj z nákladu nános snehu alebo ľadu. Ak by takúto povinnosť porušil, tak mu hrozí pokuta 60 eur," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Veľký hazard

Vodičov hazardérov, ktorí zo svojho vozidla neodstránia sneh a ľad, respektíve si vytvoria len malý priezor, je stále dosť. Pritom neohrozujú len seba.

"Keď idete s takýmto priezorom, hrozí veľké riziko nehody. Vy nebudete vidieť, nedáte prednosť a nespôsobíte škodu len sebe, ale aj ostatným. Treba myslieť aj na to, že nie ste na cestách sami ," upozorňuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Hrozia pokuty

Polícia sa aj tento rok pripravuje na vodičov, ktorí budú nebezpečným jazdiacim objektom na slovenských cestách. "Polícia bude počas zimy kontrolovať, či vodiči dodržiavajú túto povinnosť, aby nedochádzalo k ohrozeniu ostatných účastníkov cestnej premávky, či už snehom alebo ľadom," dodal Michal Slivka.

Dopravný konzultant vidí problém pri vysokých vozidlách, ako sú kamióny a autobusy. "Keď má kamionista plachtový náves, vie si sneh zo strechy návesu svojpomocne vybúchať napríklad metlou. Kontajner je však problém. Nevidel som ani jedno odpočívadlo na ktorom by bola konštrukcia, aby si mohol kamionista očistiť strechu svojho vozidla," povedal Maroš Palesch. Nezabúdajte, že aj mala hrudka snehu môže narobiť veľké problémy.

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy