Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Právnik radí. Partnerka chce dcére zmeniť priezvisko
Zdielať na

Právnik radí. Partnerka chce dcére zmeniť priezvisko

TRNAVA / Matka dcéry nechce, aby nosila priezvisko po svojom otcovi. S týmto problémom sa na Televíznu právnu poradňu obrátil divák z Trnavy.

Maloletej dcére chce zmeniť priezvisko

"Napriek mojím protestom, chce matka našej maloletej dcérke zmeniť priezvisko. Ja to zásadne odmietam. Môže to urobiť," píše divák z Trnavy. Rodič môže rozhodnúť o zmene priezviska dieťaťa len so súhlasom druhého rodiča. Zákon o mene a priezvisku a zákon o matrike, vyžadujú na zmenu mena alebo priezviska dieťaťa súhlas oboch rodičov.

"Jediná možnosť, ako by bolo možné zmeniť meno dieťaťa bez súhlasu druhého rodiča je nahradiť jeho podpis na žiadosti o zmenu mena alebo priezviska rozhodnutím súdu. Súd zváži všetky okolnosti," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Závisí aj od vzťahu rodič dieťa

Napríklad, či sú väzby s rodičom pretrhané alebo sa s dieťaťom stretáva. Zaujíma sa oň alebo či si riadne plní svoje povinnosti. Podľa toho rozhodne, či nahradí alebo nenahradí podpis druhého rodiča pri súhlase so zmenou priezviska.

"Ak existuje právoplatný rozsudok, ktorým sa nahrádza súhlas so zmenou priezviska, tento sa pripojí k žiadosti druhého rodiča a táto sa adresu matričnému úradu, ktorý o zmene priezviska rozhodne," dodáva Pavelková.

V istých prípadoch, keď dieťa nevychovávajú rodičia v spoločnej domácnosti tak jeden z rodičov, zvykne dopisovať dieťaťu napríklad do školských potrieb aj druhé, neoficiálne priezvisko. "Ak by to rodič robil v oficiálnom styku, tak by používal pre dieťa neoprávnene cudzie priezvisko a to sa nesmie," tvrdí Pavelková.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy