Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Právnik radí. Peniaze, ktoré má dávať vnukovi, míňa sám
Zdielať na

Právnik radí. Peniaze, ktoré má dávať vnukovi, míňa sám

PRIEVIDZA / Je sirota. Vychováva ho dedko... teda aspoň by mal. Do Právnej televíznej poradne nám napísal divák z Prievidze, ktorý má problém so starým otcom. Peniaze, ktoré by mal dávať vnukovi, míňa vo svoj prospech.

Má svoju predstavu ako rozdeliť peniaze

Od smrti rodičov je Dávid zverený do opatery starému otcovi. Ten ako jeho zákonný zástupca má na starosti príspevky, ktoré chlapec dostáva. Dedo má však svojskú predstavu o prerozdeľovaní peňazí.

"V 2008 mi zomrela mamina. Rok na to mi zomrel aj ocino na rakovinu. Som študent strednej školy a peniaze potrebujem aj na školské pomôcky. Na súde som požiadal o zmenu poručníctva, ale stále čakám na rozhodnutie," píše sa v maili, ktorý poslal Dávid.

Starý otec zanedbáva starostlivosť

Na ochranu záujmu maloletých, ako je napríklad Dávid štát pamätá osobitne. Okrem súdu sa môže obrátiť na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny. "Ktorý je povinný vyvinúť aktivitu a pomôcť mu v takomto prípade. Nielen on, ale každý má nieže právo, ale povinnosť oznámiť porušovanie povinnosti pri starostlivosti o maloletého alebo jeho zanedbávanie, čo evidentne tento starý rodič robí," hovorí právnička Bronislava Pavelková.

Ak už bola podaná na súd žaloba na zmenu poručníctva, tak Dávidovi odporúčame písomne urgovať vytýčenie termínu s tým, že uvedie aké má problémy. "Že naozaj potrebuje pomoc súdu a určite nech ide na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny urobiť záznam o tom, čo sa deje a žiadať o pomoc," dodáva Pavwlková.

Úrad práce má svoje interné normy, ako v takýchto prípadoch postupovať a tie musia byť dodržané.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy