Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Právnik pre každého. Európska únia chce zjednodušiť život
Zdielať na

Právnik pre každého. Európska únia chce zjednodušiť život

ŠTRASBURG / Ak sa v zahraničí dostanete do problémov so zákonom a neviete cudzí jazyk, je to o to komplikovanejšie. Po viacerých takýchto prípadoch sa európsky parlament rozhodol, že to vyrieši. Daná krajina, v ktorej vás zadržia, by vám mala zabezpečiť okrem tlmočníka aj právnika.

Európska únia chce právnika pre každého

"Ste zatknutý, máte právo na obhajcu." Európska únia chce, aby sa táto veta stala realitou. "Napríklad v Rakúsku, keď sa stane nehoda automobilová, tak občan Slovenskej republiky je vystavený trestnému stíhaniu," hovorí Sergej Kozlík, z Aliancie liberálov a demokratov za Európu. 

V mnohých prípadoch bez právnika, advokátov či niekoho, kto by sa cudzincov akokoľvek zastal. Nehovoríme pritom len o Rakúsku. Podobné problémy majú takmer všetci ľudia z Európskej Únie, keď idú do zahraničia. "V praxi sa stretávame dennodenne, keď sa nedopatrením dostali do chúlostivej situácie a potrebovali obhajcu v zahraničí a bol to skutočne problém," tvrdí Monika Smolková, Progresívna aliancia socialistov a demokratov.

Krajina vám musí zabezpečiť tlmočníka

Po novom vám bude musieť krajina, ktorá vás chce riešiť povinne zabezpečiť tlmočníka. Inak vás nebude môcť postaviť pred súd. Europoslanci totiž hovoria aj o prípadoch, keď sa slovenská rómska rodina žijúca v Anglicku, nedokázala brániť.

Nemala peniaze na obhajcu a ani na tlmočníka. S podobnými problémami sa ale nestretávame nielen my, ale aj naši susedia. "To pomôže aj tým, ktorí sa napríklad nedohovoria tým daným cudzím jazykom," hovorí podpredseda Európskeho parlamentu Oldřich Vlasák.

Europoslanci ale sami priznávajú, že kým táto novela začne platiť, tak to ešte potrvá. Vraj potrebujú ešte rok, aby dali všetko legislatívne do poriadku. 

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná snímka

Súvisiace články

Najčítanejšie správy