Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Právnik radí. Môže exekútor siahnuť na minimum, ktoré ostalo?
Zdielať na

Právnik radí. Môže exekútor siahnuť na minimum, ktoré ostalo?

SKALICA / E-maily o tom, že exekútor zobral všetky peniaze sú v schránke Právnej televíznej poradne bežné. Zároveň sa ľudia pýtajú, či môže exekútor siahnuť aj na to posledné, čo máte.

Môže exekútor siahnuť na minimum, ktoré ostalo?

"Moja mama má 56 rokov, je nezamestnaná. V minulosti neplatila domovú daň. Teraz od nej chce exekútor mesačne 190 eur," píše Pavol z Trenčína.

"Nezvládala som platiť dlh voči banke, ten sa vyšplhal na 2 500 eur. Na mzde mám exekúciu, zamestnávateľ mi už vypláca na účet nepostihnuteľnú časť mzdy. Teraz som sa dozvedela, že mám ďalší dlh. Exekútor mi siahol na účet. Zablokoval mi aj príspevky na deti," píše Katarína zo Skalice.

Zrážanie pohľadávok sa riadi trestným systémom

To sú však len dva prípady z mnohých. Každý e-mail končí otázkou, či exekútor môže siahnuť na minimum, ktoré ostalo. Zrážanie pohľadávok exekútorom sa riadi trestným systémom. Ten presne obsahuje exekučný poriadok.

Podľa neho sa presne určuje delenie finančných prostriedkov tak, aby aj dlžníkovi, teda povinnému ostali k dispozícii určité prostriedky. "Tretinový systém je založený na odčítaní určitej sumy, ktorá patrí povinnému a osobám, ktoré sú na neho odkázané výživou. Následne sa po zrazení tejto sumy rozdelí zostávajúca výška príjmu na tretiny. Iba jedna z týchto tretín môže byť použitá na bežné exekúcie," uviedla právnička Bronislava Pavelková.

Viac exekučných konaní? Nemalo by sa to stávať...

Napríklad Katarína zarobí 333 eur. Prvá časť 111 eur je na bežné exekúcie, ako je napríklad dlh voči mobilnému operátorovi alebo banke. Na druhú tretinu môže siahnuť exekútor len v prípade, ak ide o tzv. prednostné pohľadávky. Čo je napríklad výživné. Na tretiu časť exekútor nesmie nikdy siahnuť.

"Čiže ak jeden z divákov píše, že už mu exekúciu vykonávajú v rámci príjmu v zamestnaní a na účet mu posielajú len prostriedky po vykonaní zrážok, tak nový exekútor nesmie siahnuť na prostriedky na účte, pretože ide o prostriedky, ktoré už boli postihnuté exekúciou," dodáva Pavelková.

Druhý exekútor alebo exekučné konanie v takomto prípade musí počkať, kým bude ukončená prvá exekúcia. To v prípade ak nejde o už spomínanú prednostnú exekúciu.

V prípade, ak vám ďalší exekútor siahol na plat odvolajte sa voči týmto exekučným úkonom. Namietnite, že exekúcia sa nevykonáva zákonným spôsobom.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy