Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Právnik radí. Podvodník zneužil osobné udaje aj podpis Jany
Zdielať na

Právnik radí. Podvodník zneužil osobné udaje aj podpis Jany

MICHALOVCE / Na Právnu televíznu poradňu sa obrátila Jana z Michaloviec. Podvodník zneužil jej osobné údaje a objednal si na jej meno SIM kartu. Časom jej začali prichádzať upomienky o nezaplatení a nakoniec aj exekučné vymáhanie.

Zneužité osobné údaje aj podpis

Pre rokom a pol si na Janine meno niekto objednal SIM kartu od telefónnej spoločnosti. Túto kartu bez problémov prevzal od kuriéra a pri preberaní sfalšoval podpis, ako aj osobné údaje.

Podvodník tak uzavrel so spoločnosťou zmluvu na Janine meno, pričom neobmedzene využíval ich služby. Časom prišla Jane za tieto služby vysoká faktúra, ktorú odmietla zaplatiť, pretože o zmluve ani nevedela. "Časom začali prichádzať upomienky o nezaplatení a nakoniec aj exekučné vymáhanie. Tak som podala trestné oznámenie. Vyšetrovanie trvalo istú dobu a počas nej sa suma prostredníctvom úrokov a sankcií zvyšovala," píše Jana v e-maile.

Pri vyšetrovaní sa ukázalo, kto zneužil jej osobne údaje a nariadili  dotyčnému uhradiť Jane dlžnú sumu do 15 dni od prevzatia rozhodnutia, aby následne mohla ona vyplatiť dlh. Podvodník do dnešného dňa túto sumu neuhradil. "Z mejlovej komunikácie nie je možné vyvodiť, či rozhodol o veci už trestný súd, a a ako poškodenej jej to právo priznal alebo iba išlo o priestupkové konanie," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Poškodená sa mala brániť...

Každopádne jej samej nikdy žiadna povinnosť nevznikla a rozhodne sa mala brániť, keď poskytovateľ telekomunikačných služieb žiadal od nej zaplatenie čohokoľvek. "Sama z praxe poznám niekoľko prípadov, keď kuriér odovzdal zásielku osobe, ktorá nebola objednávateľom. Nemôžu, ale preukázať podpis toho, s kým je zmluva uzavretá. Tento človek je 100% chránený pred akýmkoľvek ďalším vymáhaním," hovorí Pavelková.

V takomto prípade sa okrem trestného konania treba brániť aj v civilnom a žiadať zaplatenie tej sumy od osoby, ktorá je povinná ju zaplatiť.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy