Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Právnik radí. Brat mi narobil dlhy, teraz ho mám opatrovať
Zdielať na

Právnik radí. Brat mi narobil dlhy, teraz ho mám opatrovať

ORAVA / Rodinní príslušníci občas dokážu narobiť riadne problémy. Brat diváčky z Oravy jej narobil v zahraničí nebankové dlhy. Teraz jej chce súd prideliť opatrovníctvo za brata.

"Zo súdu mi prišla výzva, že brat má dlhy v nebankovej spoločnosti v zahraničí. A ja, ak nebudem reagovať na túto výzvu do 10 dní, stávam sa automaticky opatrovníkom môjho brata. Obec, v ktorej má brat trvalý pobyt, túto funkciu odmietla," píše Andrea. Obáva sa totiž toho, že funkcia opatrovníka jej spôsobí problémy a exekútor bude od nej vymáhať dlh. 

Môže sa vzdať opatrovníctva?

Andrea chce vedieť, či jej súd môže prikázať opatrovníctvo alebo či sa ho môže vzdať. Jej brat má trvalý pobyt na Slovensku, ale dlhodobo sa tu nezdržiava. "Súd môže určiť opatrovníka nejakej osobe v presne zákonom vymedzených prípadoch. Jeden z nich je napríklad, ak je pobyt tejto osoby neznámy. Avšak je nesprávny postup súdu, ak vo výzve napíše, že ak nebudete na túto výzvu reagovať, stávate sa opatrovníkom," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Nikto nemôže byť za opatrovníka ustanovený bez svojho súhlasu. Takúto možnosť náš zákon nepozná, s výnimkou tých, ktorým to vyplýva z predpisu. "Teda obec, či mestská časť, mestá, ktoré nemôžu opatrovníctvo odmietnuť. Akákoľvek fyzická osoba, rodina, aj blízka osoba toho, komu treba určiť opatrovníka, môže túto funkciu odmietnuť a nebude ju musieť vykonávať," dodáva Pavelková.

Prijatie funkcie opatrovníka znemená mnoho povinností

Pri tejto funkcii sa treba mať ne pozore. Prijatie funkcie opatrovníka znamená množstvo povinností v mene opatrovanca, preto si treba dobre zvážiť, či budete alebo nebudete ochotní túto funkciu vykonávať. V prípade, že by ste túto funkciu nevykonávali riadne, môžete byť sankcionovaní. Exekútora sa nemusíte báť. Dlhy opatrovanca sa neprenášajú na opatrovníka.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy