Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Právnik radí. Chcú ma vysťahovať z bytu, hoci mám platnú zmluvu
Zdielať na

Právnik radí. Chcú ma vysťahovať z bytu, hoci mám platnú zmluvu

KOŠICE / Majiteľka bytu chce svoju podnájomníčku vysťahovať napriek tomu, že s ňou má spísanú zmluvu na ďalšie mesiace, až do marca 2014. Majiteľka tak porušila zmluvu.

Majiteľka bytu ju chce vysťahovať

"Majiteľke bytu platím, tak ako sme sa dohodli. Ona ma chce teraz vysťahovať. Pritom so mnou nie je žiadny problém. Nesťažujú sa na mňa ani ostatní nájomnici bytovky. Vraj ona nikdy nedodrží s nikým zmluvu a ruší ju ako jej to vyhovuje," píše obyvateľka Košíc.

Pokiaľ dvaja ľudia, v tomto prípade prenajímateľ a nájomca uzavrú zmluvný vzťah, tak je to pre oboch záväzné. Ak sa v zmluve dohodli na určitú dobu nájmu, tak obaja ju musia dodržať. Ak nedôjde k zániku nájmu iným spôsobom.

"Podľa toho čo diváčka píše, k zániku nájmu nedošlo, napriek tomu ich chce prenajímateľka vysťahovať. V takomto prípade by som radila trvať na dodržaní zmluvy a oznámiť písomne, že nesúhlasia s vysťahovaním a trvajú na dodržaní zmluvy," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Uplatniť si môžete náhradu škody

V prípade, že zmluvu prenajímateľka nedodrží, budú si voči nej uplatňovať náhradu škody, ktorá im nedodržaním zmluvy vznikne. Na to majú zo zákona nárok. Bude potrebné vyrátať náklady súvisiace s vysťahovaním. "...s nájdením nového bývania, prípadne ak by bolo vyššieho štandardu, že sa nedalo zohnať rovnaký štandard za rovnakú cenu. Tak potom aj tieto výdavky," tvrdí Pavelková.

A je veľmi pravdepodobné, že pokiaľ sa preukáže, že zmluvu porušila prenajímateľka, tak Anne s rodinou bude náhrada škody priznaná.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy