Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza utýranej Lucky (†5) sa tak skoro neskončí...
Zdielať na

Kauza utýranej Lucky (†5) sa tak skoro neskončí...

BRATISLAVA / Kauza utýranej, iba 5-ročnej Lucky v byte hrôzy, sa tak skoro neskončí. Namiesto obžaloby Juraja Hrotáka po stopnutí dohody o vine a treste totiž prišiel iný krok. Zlúčenie jeho veci a veci Alexandry, Luckinej matky, do jedného celku.

To podanie obžaloby na Juraja Hrotáka, u ktorého je už vyšetrovanie na konci, poriadne oddiali. Prípravné konanie u Alexandry je totiž len na začiatku. Obvineniu z utýrania malého dievčatka čelí len od konca mája.

"Dozorujúca prokurátorka vrátila vyšetrovací spis vyšetrovateľke s pokynmi na doplnenie vyšetrovania. Jedným z týchto pokynov bol aj pokyn na spojenie trestných vecí oboch obvinených na spoločné konanie," povedal hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Vladimír Javorský.

Dôvod je jasný - efektívnosť, účelnosť a účinnosť trestného konania. Následne bude aj súd konať len v jednom procese. Na obžalobu, ktorá bola doslova na spadnutie si tak Juraj Hroták ešte počká.

S týmto krokom súhlasí aj odborník v oblasti práva. "Nemám rád konania, kde sú spolupáchatelia v dvoch trestných konaniach, potom jeden vystupuje ako svedok v tom konaní toho druhého a zasa opačne," vraví bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok.

Lucku zbil otčim, keď sedela na nočníku

Hrotákovci skrývali telíčko Lucky 3 roky pri sebe v byte hrôzy. Poslednú ranu od otčima dostala, keď sedela na nočníku. To jej spôsobilo krvácanie do mozgu. Na obžalobu musí polícia disponovať silnými dôkazmi, lebo Hrotákove nedávne priznanie už nehrá žiadnu rolu.

"Pôvodné priznanie na základe možnosti uzatvorenia dohody o vine a treste, teraz nie je možné brať do úvahy," hovorí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. To znamená, že teraz môže pokojne využiť právo nevypovedať.

V požiadavkách Generálnej prokuratúry, ktorá Hrotákovu dohodu o vine a treste stopla, bola aj úprava právnej kvalifikácie skutku týrania blízkej a zverenej osoby. Nie je preto vylúčená aj zmena v tomto smere, napríklad na trestný čin zabitia.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy