Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Lekárku vinia zo smrti dieťaťa, úrady zodpovednosť odmietajú
Zdielať na

Lekárku vinia zo smrti dieťaťa, úrady zodpovednosť odmietajú

GALANTA / Policajti v týchto dňoch obvinili mladú lekárku z toho, že spôsobila smrť bábätka. Mala vraj zle vyhodnotiť pôrodné bolesti rodiacej ženy. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou má však iný názor a pochybenie lekárky vylúčil.

Matka videla prvýkrát svoje dieťa až na cintoríne

Galantský cintorín je miestom posledného odpočinku malého Peťka. Zomrel skôr ako sa stihol narodiť. Zadusil sa v tele svojej mamy.  "Keď vybrali malého, ukázali ho partnerovi. Bol celý ružový a krásny, ale pery mal fialové. Ja som ho nevidela. Prvý krát som ho videla až na cintoríne. 14:35 mu robili srdiečko a malý zomrel 16:45 bol už mŕtvy," opisuje neštastné udalosti pani Katarína.

Pani Katka prišla do nemocnice v 38. týždni. Sťažovala sa na  silné bolesti. "Robili mi CTG záznam a zakričala som. A ona že prečo robím hysterku, že nevidela na prístroji žiadnu kontrakciu, ale mňa to strašne bolelo," dodala pani Katarína.

Rodina podala trestné oznámenie

Keďže čakala už svoje tretie dieťa tušila, že to nie sú bežné pôrodné bolesti. Napriek tomu jej dali papier a pero, aby si ich zapisovala. Asi o hodinu a pol však už nič necítila. Ani bolesti ani dieťa. "Až vtedy ma zobrali na ultrazvuk, kde zistili, že srdiečko už nebije. Zomrel preto, lebo sa udusil pupočnou šnúrou."

Rodina pani Katky ihneď po pôrode mŕtveho dieťaťa, podala trestné oznámenie na polícii v Galante, ale aj podnet na úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Vedenie nemocnice tvrdí, že za smrť novorodenca lekári nemôžu. "Uvádzaná sťažnosť bola predmetom šetrenia Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý na základe prešetrenia ku dňu 15.05.2012 potvrdil nepochybenie v danom prípade," píše sa v stanovisku samotnej nemocnice.

Kontrola pochybenie neodhalila, nezávislý znalec áno

"Vnútromaternicové odumretie pri obtočení pupočníka okolo krku plodu  a následnom náhlom nedostatku okysličenia v 38. gestačnom týždni bolo neodvrátiteľné," povedala hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valášiková.

Podanie úrad uzavrel ako neopodstatnené, teda, že  zákon nebol porušený. "Prípad posudzoval aj nezávislý konzultant pre zdravotníctvo, ktorého názor úrad zohľadňoval," dodala Valášiková. Znalec, ktorý spolupracoval s políciou, mal však na vec iný pohľad. Podľa neho, ak by lekárka spravila pani Katke ultrazvuk včas, dieťa mohlo prežiť.

"Vyšetrovateľ kriminálnej polície obvinil z prečinu usmrtenia konkrétnu lekárku z dôvodu, že nesprávne indikovala pôrodné komplikácie," poskytla vyjadrenie Martina Kredatusová, hovorkyňa polície v Trnave. S mladou lekárkou z galantskej nemocnice, ktorá je z usmrtenia obvinená sa nám spojiť nepodarilo.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy