Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dievča (8) ušlo s rodičmi z Gruzínska. Skončili na Slovensku
Zdielať na

Dievča (8) ušlo s rodičmi z Gruzínska. Skončili na Slovensku

HUMENNÉ / Nie je v škole so spolužiakmi, ani sa nehrá s rovesníkmi, len 8-ročné dievčatko muselo s rodičmi ujsť z Gruzínska. Na Slovensku ich zadržali hraniční policajti z Uble. Mladá rodina opustila svoj domov zrejme pre nepokoje v krajine.

Skrývali sa v kroví, našli ich

Pravdepodobne neistá situácia v Gruzínsku vyhnala mladú rodinu s osemročnou dcérkou ďaleko za hranice ich domova. Rodiča s dieťaťom boli ukrytí v kroví, keď ich zbadali hraniční policajti z Uble. Bol s nimi aj ďalší muž, taktiež z Gruzínska. Nikto z nich pri sebe nemal doklady, preto ich previezli na policajné oddelenie.

Štyria Gruzínci strávili istý čas v miestnosti pre dočasne umiestnených cudzincov. V týchto chvíľach ich už ale previezli do Záchytného tábora v Humennom. Osemročná Gruzínka však nie je ani zďaleka jediné dieťa, ktorá zadržali na východnej hranici. Najmladším utečencom je zatiaľ dvojmesačné bábätko zo Somálska. "V roku 2012 bolo pri neoprávnenom prekročení vonkajšej hranice zdržaných 91 maloletých cudzincov bez sprievodu," poskytla vyjadrenie Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného Zboru SR.

V táboroch utečencov učia po slovensky

Počas piatich mesiacov tohto roka už skončilo v rukách hraničných policajtov 15 maloletých. Tieto deti  zostávajú na Slovensku v detských domovoch alebo v záchytných táboroch. "V záchytnom tábore sú miestnosti pre deti, kde sa môžu v sprievode rodičov a pracovníkov mimovládnych organizácií venovať voľnočasovým aktivitám," upresnila hovorkyňa Ministerstva vnútra SR, Lucia Garajová.

Dokonca tu majú k dispozícii aj učiteľku, ktorá nielen deti ale aj dospelých vyučuje slovenský jazyk. Aj keď sú v týchto táboroch ubytovaní muži a ženy oddelene, v prípade, že sem umiestnia rodinu, jej členovia bývajú spoločne.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy