Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nelegálna vidina slobody. Počet utečencov za lepším životom rastie
Zdielať na

Nelegálna vidina slobody. Počet utečencov za lepším životom rastie

Ťažké životné podmienky a zlá politická situácia. To sú najčastejšie dôvody, prečo sa ľudia rozhodnú emigrovať do inej krajiny. Východnú hranicu Schengenu sa pokúšajú nelegálne prekročiť každý rok stovky ľudí. Minulý rok zadržala hraničná a cudzinecká polícia takmer o polovicu viac migrantov ako v roku 2011.

Utekajú z ťažkých podmienok

Za lepším životom sa najčastejšie vydávajú Somálčania, Afgánci a Moldavčania. V lesoch alebo okolitých pohraničných obciach polícia zadržala za 11 mesiacov tohto roka viac ako 600 utečencov.

Úrad hraničnej a cudzineckej polície riešil doteraz 231 prípadov. V roku 2011 za rovnaké obdobie to bolo pritom 160 prípadov, avšak hranice prekročilo len 350 utečencov. Pre prísnu migračnú politiku môžu mnohí na udelenie azylu zabudnúť.

Azyl dostane iba zopár ľudí

"Azyl sme udelili 27 osobám, v 308 prípadoch bola žiadosť o azyl zamietnutá a ostatné žiadosti sú v štádiu riešenia," priblížila Lucia Garajová z ministerstva vnútra. Žiadateľov o azyl bolo pritom za 11 mesiacov až 680.

Niekoľko rokov funguje na Slovensku aj takzvaná doplnková ochrana a uďeluje sa utečencom, ktorým po návrate do rodnej krajiny hrozí napríklad trest smrti, mučenie alebo iné neľudské zaobchádzanie. "Doplnková ochrana je vlastne prechodný pobyt neúspešného žiadateľa o azyl v trvaní jedného roka, prípadne sa lehota môže predĺžiť," vysvetlila. Utečenci po jej získaní majú práva ako azylanti. Ostatní žiadatelia sú umiestnení v záchytných táboroch.

Cesta k občianstvu je dlhá

Od vzniku Slovenska dostalo azyl iba 611 ľudí a z nich má slovenské občianstvo iba tretina. "Počas 11 mesiacov tohto roka zatiaľ nebolo udelené občianstvo žiadnemu azylantovi," povedala Garajová.

Slovensko je však aj tak pre mnohých utečencov iba tranzitnou krajinou a vstupnou bránou do pokojnejšieho života v Európskej únií.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy