Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Lucka (†5) odpočíva v pokoji, dostane pomníček v tvare srdca
Zdielať na

Lucka (†5) odpočíva v pokoji, dostane pomníček v tvare srdca

BRATISLAVA / S utýranou Luckou sa vo štvrtok prišli rozlúčiť stovky ľudí. Obrad celebroval arcibiskup Róbert Bezák. Redaktor Rasťo Striško, ktorý pohreb dievčatka nezištne zorganizoval z vlastnej iniciatívy, povedal ďalšie podrobnosti týkajúcich sa Luckinho hrobu a pomníka. Vraj má byť v tvare srdca.

Luckin hrob sa nachádza na Ružinovskom cintoríne v Bratislave. Zatiaľ je obsypaný kvetmi, no už v tejto chvíli sa rozhoduje o tom, ako bude vyzerať pomník. "Bude v tvare srdca, bude to malý robustný pomníček," povedal redaktor TV JOJ a organizátor pohrebu Rasťo Striško.

Pietne miesto...

Už na Luckinom pohrebe bolo jasné, že tento hrob sa stane pietnym miestom, kam budú chodievať ľudia pripomenúť si zbytočné tragédie detí, ktorým sme nedokázali zabrániť. Aj v piatok neznámi obyčajní ľudia prichádzali k hrobu, aby Lucke venovali modlitbu či myšlienku.

V tejto súvislosti vznikol nápad, rezervovať voľné miesta v okolí pre deti s podobným osudom. "Aby mohli deti, ktoré nedokážeme zachrániť v budúcnosti, čo sa dúfam nestane, mohli byť tu vedľa Lucky," dodáva Striško.

Rozlúčiť sa s Luckou prišla aj pani Zuzana, ktorá ju osobne poznala a vo svojom notebooku objavila fotografiu, ktorú odfotila v kaviarni. Pozvala do nej Lucku aj s matkou pár týždňov pred smrťou. "...Lucka bola nádherné dievčatko, nádherné dieťatko, ktoré malo radosť zo života," povedala Zuzana Lančaričová.

Dôstojný pohreb? Nápad malého dievčatka...

Jej príbeh a úsmev naozaj dokázal niečo zázračné. Zmobilizoval bežných ľudí z celého Slovenska. Prvý impulz k tomu dala malá slečna, ktorá videla reportáž o tragickom príbehu Lucky. 

"Keď tá správa o tom, že ju nemá kto pochovať a čaká ju obyčajný pohreb pri plote cintorína, tak ona povedala otcovi, že tak oco, pochovajme ju my a tak sa potom spustilo," hovorí redaktor TV JOJ a organizátor pohrebu Rasťo Striško.

Nápad pripraviť Lucke dôstojnú rozlúčku, sa medzi ľuďmi šíril rýchlosťou blesku. Ľudia, často dôchodcovia na svoje náklady zabezpečili kvety, truhlu a ďalšie veci. Podnikatelia, firmy, remeselníci venovali svoje služby zdarma, úrady vychádzali v ústrety, speváci prerušili svoju prípravu na turné. "Všetko išlo naozaj spontánne, ľudia sami od seba to robili. A to je ten odkaz," dodáva Rasťo Striško. "Aj preto sme teraz prišli, verím že nie zo zvedavosti,. Aspoň, aby sme splatili túto malú časť spolupatričnosti, ktorá človeku, dieťatku patrí," povedal na Luckinom pohrebe arcibiskup Robert Bezák.

Pripojte sa k nám. Pomôžme týraným deťom na Slovensku. Ďakujeme!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy