Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sudcovia si imunitu bránia. O jej zrušení rozhodnú poslanci
Zdielať na

Sudcovia si imunitu bránia. O jej zrušení rozhodnú poslanci

BRATISLAVA / Sudcovia si svoju trestnoprávnu imunitu strážia zubami-nechtami. Pre ich výhrady sa hlasovanie v parlamente presúva z mesiaca na mesiac. Poslanci, ktorých už mimochodom imunita nechráni, o jej zrušení budú rozhodovať najskôr v máji.

Imunita áno, ale počas práce

Ak chce polícia stíhať podozrivého sudcu, musí mať na to povolenie Ústavného súdu. A práve od jeho názoru na kauzu sa vyvíja celé vyšetrovanie. Sudcovia tvrdia, že ak by o tento štít prišli, ľahko by sa mohli stať obeťou tých, o ktorých rozhodujú.

Trestné oznámenia by na nich mohli dávať napríklad nespokojní účastníci sporov. Kritici ale oponujú – imunita áno, ale len počas práce. Neexistuje dôvod, prečo sudcu nestíhať bez prieťahov, keď napríklad nafúka za volantom.

"Ak je sudca podozrivý zo spáchania trestného činu, mala celá sudcovská komunita mať záujem na tom, aby sa takýto čin rýchle vyšetril a sudca sa potrestal, alebo očistil svoje meno. Ten medziprvok celý proces spomaľuje a sudcov zvýhodňuje," hovorí advokátka - VIA IURIS Eva Kovačechová.

"Ústavný súd je orgán, ktorý má kontrolovať relevantnosť dôkazov. Žiadny občan by asi nebol spokojný, keby sa jeho konanie predlžovalo práve preto, že druhá strana uvedie dôkaz nepravdy," potvrdila Dana Bystrianska zo Združenia sudcov Slovenska. 

Poslanci si to musia vydiskutovať

O trestnoprávnu imunitu pred polrokom prišli už aj poslanci. Rozhodnúť o sudcoch bez toho, aby si to s nimi vydiskutovali, si ale netrúfajú. "Myslím, že budú to značné problémy, aj tá diskusia bude divoká, tak uvidíme, k akému konsenzu dospejeme," hovorí podpredsedníčka z Ústavu právneho výboru NR SR Anna Vitteková. "Musí to byť nastavené tak, aby nebola ohrozená nezávislosť sudcov v ich rozhodovacej činnosti," doplnila hovorkyňa ministerstva Jana Zlahohlávková.

Na rozdiel od sudcovskej imunity však parlament nedokáže ovplyvniť takzvané antidiskriminačné žaloby, v ktorých okresní a krajskí sudcovia namietajú, že majú nižšie platy ako ich kolegovia na Špecializovanom súde.

Najnovšie čísla hovoria už o 650 žalobách, späť ich stiahla stovka sudcov. Štát im zatiaľ nič nevyplatil, no prvá aj keď neprávoplatné rozsuky v ich prospech už sú na svete.  "O žalobách rozhodujú sudcovia, ktorí si sami žalobu podali. Sú bez právneho základu a z pohľadu verejnosti nemorálne," doplnila Kovačechová. "Súvisia s tým, že pokukazujeme na nízku vybavenosť a pripravenosť súdov," doplnila Bystrianska. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy