Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Celosvetový útok hackerov. Ide o novodobé výpalníctvo?
Zdielať na

Celosvetový útok hackerov. Ide o novodobé výpalníctvo?

SVET / Možno ste si všimli, že internet sa v ostatných dňoch akosi spomalil. Príčinou bol jeden z najväčších hackerských útokov v histórii. Mala to byť odveta v boji proti škodlivému spamu. Odborníci v tejto súvislosti hovoria o úplne novom druhu zločinu, na ktorý je údajne aj legislatíva krátka.

Vraj len odveta proti spamu...

Nie je to tak dávno, čo na niektoré české banky, ale aj na  Českú národnú a pražskú burzu zaútočili hackeri. Išlo o takzvané DDoS útoky, ktorým čelili v minulých dňoch aj spravodajské servery. Nefungovali stránky energetickej burzy a centrálneho depozitára.

Problémy so stránkami, ale aj internetbankingom mali viaceré banky. Neprešli ani dva týždne a je tu ďalší útok. Prejavoval sa spomaleným načítavaním stránok a videí. Informovala o tom dokonca britská spravodajská BBC.

Stáť za ním mali hackeri a kriminálne skupiny z východnej Európy. Trval celý týždeň a odborníci o ňom hovoria ako o novodobom výpalníctve. Aj keď mal byť vraj akousi odvetou v boji proti spamu, takéto útoky sa podľa odborníkov nesú v duchu trocha iného hesla. Zaplať a dáme ti pokoj...

Nový druh terorizmu?

Podľa BBC útok vyšetruje polícia v piatich krajinách. Princíp je jednoduchý - zahltiť servery často nezmyselnými požiadavkami. Výsledok je viac než istý kolaps.

Aj keď vraj poskyvatelia internetu tento problém čiastočne vyriešili a bežným užívateľom radia zlepšenie ochrany počítačov aktualizáciou programov. Budúcnosť zločinu vraj patrí práve tomuto druhu terorizmu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy