Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vybielené účty Slovákov. Ako sa to vôbec mohlo stať?
Zdielať na

Vybielené účty Slovákov. Ako sa to vôbec mohlo stať?

BRATISLAVA / Nie všetci Slováci, ktorým vybielili účty cez výber v Mexiku, alebo v Austrálii, už majú späť svoje peniaze. My sa stále pokúšame zistiť, ako sa takéto niečo vôbec mohlo stať. Dopátrať sa odpovede je však podobné, ako hľadať ihlu v kope sena. Hackeri majú na zneužitie údajov z platobnej karty desiatky rôznych spôsobov a techník.

V aktuálnom prípade desiatok vybielených účtov ide podľa expertov na bezpečnosť platobných kariet o organizovaný zločin. Zaoberať sa má snímaním údajov z bankomatových kariet a PIN kódov.

Peniaze si už teraz niekto užíva v Austálii a v Mexiku. Prečo práve tieto krajiny? Vysvetľuje hovorkyňa Tatra banky Marína Smolková: "Majú nižšiu mieru zabezpečenia tak bankomatov, ako aj platobných kariet." V týchto krajinách totiž ešte nie je zavedený čipový štandard a ľudia tam ešte môžu používať karty s magnetickým pásikom. A práve z toho sa dajú najľahšie odčítať údaje.

Viac bezpečnostný špecialista Peter Kopriva: "Tieto zosnímané údaje sa potom na čiernom trhu predávajú, napríklad v Mexiku alebo v USA, kde ešte sa dajú použiť údaje z magnetického pásiku, tak tam sa dá vybrať peniaze z bankomatu pomocou takejto falošnej karty, ktorá je vyrobená na základe tých údajov, ktoré boli zosnímané napríklad z bankomatov napríklad na Slovensku."

Hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová: "Pri výbere z bankomatu odporúčame klientom, aby boli obozretní a počas výberu peňazí z bankomatu chránili zadanie PIN kódu pred odpozeraním."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

bankomat_ruka_karta_výber

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy