Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Škola v Plaveckom Štvrtku. Útoky žiakov na učiteľov, aj na redaktorku
Zdielať na

Škola v Plaveckom Štvrtku. Útoky žiakov na učiteľov, aj na redaktorku

PLAVECKÝ ŠTVRTOK / Na základnej škole v Plaveckom Štvrtku musia učitelia prehrýzť poriadne tvrdý chlebík... Sú tam totiž bežnou praxou vulgárne nadávky a útoky na pedagógov. Jeden z miestnych žiakov nemal problém zaútočiť ani na redaktorku TV JOJ. Učitelia síce pravidelne podávajú na polícii na žiakov trestné oznámenia, no aj tak nikto nekoná. Zrejme sa opäť raz čaká, kým nedôjde k nejakej tragédii.

Nezvládnuteľná situácia

"Situácia je tam nezvládnuteľná," hovorí po svojich skúsenostiach reportérka TV JOJ Ruslana Kuriľcová a pokračuje: "Bola som na viacerých školách, do ktorých chodia rómske ako aj nerómske deti. A musím povedať, že takto hrozne sa deti nesprávajú ani v reedukačných centrách. V tejto konkrétnej škole sme boli už po tretíkrát a bola som nemilo prekvapená tým, že situácia sa od našej poslednej návštevy ešte zhoršila. Nielen vychovávatelia, učitelia, ale žiadne iné orgány si so žiakmi nevedia dať rady."

Riaditeľku ťahal žiak za vlasy!

Fyzické útoky žiakov na učiteľov nie sú v škole v Plaveckom Štvrtku ničím výnimočným. Pri slovách jej riaditeľky Emílie Czagaňovej ostáva stáť zdravý rozum. "Ťahal ma za vlasy, vulgárne mi nadával, osočoval ma. Vyhrážal sa mi fyzickou likvidáciou." Na rováši to má opakovane ten istý žiak, ktorý by mal podľa lekára užívať lieky na upokojenie. "Podala som naňho trestné oznámenie na polícii v Stupave."

Reportérke TV JOJ vyrazil z rúk mikrofón

Počas nakrúcania reportáže TV JOJ bol žiak v čase vyučovacej hodiny zamknutý na toalete. Po výzve riaditeľky školy, aby ju opustil a vyšiel von, nasledovala doslova a do písmena takáto reakcia: "Prečo by som išiel. Dzi preč! Co by som išel, ty hlavo veliká!" Po tom, ako z WC konečne vyliezol, zaútočil drzý mladík aj na reportérku TV JOJ Ruslanu Kuriľcovú, ktorej vyrazil z rúk mikrofón. Ďalší zo žiakov - ležiaci počas hodiny na lavici - odpovedal na jej otázku, akú vyučovaciu hodinu teraz majú, veľavravne: "Co já vím..."

Pomoc by mala prísť v apríli

Učitelia školy a ani starosta obce si so žiakmi nevedia dať rady. V minulom roku sme sa na ministerstve školstva dozvedeli, že nápomocné by im malo byť Medoticko-pedagogické centrum. "Tam som niekoľkokrát telefonoval. Bolo mi prisľúbené, že sa mi ozvú, ale zatiaľ neprišla žiadna odozva," konštatuje starosta Plaveckého Štvrtka Ivan Sedlák.

Podľa našich informácií by sa mali v apríli konečne dočkať pomoci. "Pre Plavecký Štvrtok bolo schválených 24 500 eur na pätnásť mesiacov. Na pomoc metodickú a vzdelávaciu," informuje koordinátor metodického centra Róbert Korec.

V Medzilaborciach ich selektujú...

Situácia s rómskymi deťmi nie je ružová ani na základnej škole na východe Slovenska - v Medzilaborciach. Kameň úrazu je v tom, že nemôžu obedovať v školskej jedálni spolu s ostatnými žiakmi. Riaditeľ školy podľa ministerstva školstva nariadením o oddelenom stravovaní porušil zákon. Rodičom detí, ktoré nemôžu jesť s ostatnými, sa to nepáči, tým druhým zase nevonia, že by sa to malo zmeniť... Viac o kauze si prečítajte TU.

Škola_žiaci_Rómovia

isifa.com - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy