Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Nekonečné šťastie týranej ženy. Deti jej nezoberú
Zdielať na

Nekonečné šťastie týranej ženy. Deti jej nezoberú

Pani Michaelu mal vlastný manžel celé roky mlátiť. Keď ju škrtil, povedala si "dosť" a spolu s dvomi malými dcérkami sa vrátila z Írska domov. Paradoxne však práve tu, na Slovensku, sa jej život zrútil. Súdy jej totiž deti chceli zobrať a vrátiť otcovi - tyranovi. Dnes je všetko inak- mladá žena sa práve dozvedela, že dcérky Yasmine a Mariam zostávajú doma, s mamou...

Pani Michaela sa o dcérky bála

Súdy chceli, aby pani Michaela vrátila dcérky späť do Írska. Jej manžel ju dokonca obvinil z medzinárodného únosu detí. "Deti by mi museli vytrhnúť z rúk, nikomu by som ich nedala," tvrdí pani Michaela. 

Zúfalá matka v novembri minulého roka obdržala výzvu na okamžité vrátenie detí otcovi -  mala desať dní na to, aby im zbalila kufre a poslala ich do Írska. "V prípade, že deti budú odňaté právoplatne, v tom momente sa budú musieť presťahovať do Írska," hovorí právnička Andrea Cisárová. 

Ak by súdne rozhodnutie nerešpektovala, hrozilo, že deti zoberú násilím. Mladá žena sa s tým ale odmietla zmieriť. "Doslova sme sa museli schovávať aby sme sa ochránili. Ja som vlastne neposlúchla ich pokyny a pravidlá, ktorými som sa mala riadiť," tvrdí Michaela.

Súd rozhodol: Deti zostanú doma!

To, že Michaela takto zariskovala, bolo zrejme najlepším rozhodnutím jej života. "Okresný súd Michalovce zamietol návrh na súdny výkon rozhodnutia o nariadenie návratu dvoch maloletých detí," povedala hovorkyňa Krajského súdu Košice Marcela Gálová. "Som rád, že súd prvého stupňa rozhodol, že deti zostávajú na území Slovenskej republiky," povedal právnik Tomáš Kohút. 

Odborníci ale upozorňujú, že predtým ako súdy o osude detí rozhodnú, nemali by zabúdať na  výnimky, ktoré v Haagskom dohovore existujú. "Nerozhodnúť o návrate dieťaťa v prípade, ak by tu bola existencia vážneho nebezpečenstva fyzickej alebo psychickej ujmy," tvrdí zástupca SR pre Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy