Oblačno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Chlapca (8) odobrali pre týranie. Matka tvrdí, naviedla ho babka
Zdielať na

Chlapca (8) odobrali pre týranie. Matka tvrdí, naviedla ho babka

Zdá sa, že sociálni pracovníci v prípadoch odoberania detí už pritvrdzujú aj u nás. Osemročného chlapca z Rožňavy odobrali matke sociálne pracovníčky počas vyučovania v škole a odovzdali ho babičke. Mal ho totiž týrať otčim, s čím sa mal chlapec zdôveriť spolužiakom. Matka to však rázne odmieta. Chlapec žije podľa nej v harmonickom prostredí.

Matka týranie odmieta

"Ja sama neviem, prečo mi vzali syna, bolo mi oznámené v škole, že syn je údajne týraný od nás," povedala matka Denisa Kačmarčíková.

Sociálne pracovníčky prišli situáciu ohľadom údajného týrania 8-ročného chlapca preveriť priamo do základnej školy, zavolal ich riaditeľ, a to údajne na podnet samotného Dávidka. "Z jeho výpovede vzniklo podozrenie, že v domácnosti môže dochádzať k nejakému týraniu," uviedol riaditeľ ZŠ Richard Szollos.

Riaditeľ preto kontaktoval sociálku, aj pracovníčkam sa 8-ročný chlapec posťažoval. "Pýtali sme sa chlapčeka či má nejaké poranenia, modriny na tele, povedal, že teraz nie, ale že predtým ich mal," skonštatovala sociálna pracovníčka Lívia Madáčová.

Dávid rodičov vidieť nehce

Do školy bola privolaná aj Dávidkova mama s manželom. Chlapček sa však s nimi údajne stretnúť nechcel. "Začal plakať v triede, dostal šok a odmietol s matkou hovoriť," priblížila Madáčová.

Dávidkova mama však jeho týranie rázne popiera a tvrdí, že jej syn bol donútený starou mamou o bitkách zo strany otčima klamať. "Syn mi povedal, že on také nič nepovedal, že to všetko mu nakázala hovoriť stará mama, že ho bije remeňom, nejakou tyčou, že ho hádže do vane so studenou vodou."

Prípad už rieši polícia a súd

Na okresný súd v Rožňave už bol podaný návrh na vydanie predbežného opatrenia na zverenie Dávidka do starostlivosti práve starej mamy. "Túto si zvolil sám chlapček, ku ktorej má veľmi blízky citový vzťah," doplnila sociálna pracovníčka.

Dávidko momentálne žije so svojou starou mamou, jeho mama ho sem však kedykoľvek môže prísť navštíviť. "Ja nie som ochotná ani len deň, ani hodinu nechať syna u matky," nesúhlasí chlapčekova matka.

Otčim: Nič som nespravil

Údajné bitky popiera aj Dávidkov otčim, ktorého mal chlapec označiť za tyrana. "Nemám dôvod ho týrať, ani nikto z cudzích ľudí nemôže nič také potvrdiť," tvrdí. O tom, že ich vzťah je bezproblémový, presviedča aj chlapcova matka.

Dávidkova mama je zúfalá, život bez svojho syna si nevie predstaviť a ako sama tvrdí, o jeho návrat domov bude bojovať. "Pre matku, ktorá príde o dieťa, je to príšerné, je to hrozný pocit, pocit bezmocnosti," doplnila.

K prípadu bude musieť byť prizvaný nielen znalec, ale aj psychológ, až po ich prešetrení sa údajné týranie 8-ročného chlapca buď potvrdí alebo vyvráti. Prípadom sa už zaoberajú aj policajti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy