Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza turecký kamión. Manželka svedka navštívila policajného prezidenta
Zdielať na

Kauza turecký kamión. Manželka svedka navštívila policajného prezidenta

Preukázala viac odvahy ako by kto od nej čakal. V známej kauze "Turecký kamión" vystupoval jej muž ako korunný svedok. Program na ochranu svedkov zlyhal. Žena sa však dožaduje bezpečnosti. Stretla sa preto s najvyššími policajnými predstaviteľmi.

Kontaktoval ju člen gangu

Jej manžel bol trójskym koňom polície v prostredí balkánskeho gangu pašerákov drog a zbraní. Keď to zistila, nebála sa kontaktovať políciu. Program na ochranu svedkov, ktorého boli súčasťou však niekde zlyhal. Kontaktoval ju totiž člen balkánskeho gangu, proti ktorému jej manžel má onedlho svedčiť na súde. Nechal jej mafiánsky odkaz.

Prešla detektorom lži

V utorok sa stretla s policajným prezidentom a objasnila dôvody, prečo porušila s mužom pravidlá policajnej ochrany a dôvody, pre ktoré chcela, aby sa stretnutie uskutočnilo: „chcem, aby policajný prezident vedel, ako sa daní ľudia k nám správali....“ Ten sa ich problémom ktorý nastal v ich programe na ochranu svedkov  intenzívne zaoberá už tretí týždeň. Žena o nedávnych vyhrážkach balkánskeho zločineckého gangu neklamala. Jej tvrdenie bolo verifikované aj na detektore lží. Úradnícka komisia ich žiadosť o opätovnú ochranu zamietla začiatkom mesiaca.

Policajný prezident už vec rieši...

Svojou výpoveďou v prebiehajúcom súdnom konaní môže pomôcť dostať za mreže členov balkánskeho gangu pašerákov drog a zbraní. Preto je korunným svedkom. Čo je však zvláštne, polícia ho nechráni a komisia ho odmieta dať pod ochranu. Vraj preto, že s rodinou zásadne porušili pravidlá ich prvotnej policajnej ochrany.

Podľa svedka je v tom však prístup samotnej polície. A práve o tom, čo sa stalo v ochrane tohto svedka, sa už intenzívne zaujíma prezident polície Tibor Gašpar. "Bol som oboznámený so všetkými informáciami, ktoré súvisia s danou vecou, vrátane útvaru, ktorý sa staral o ochranu. Ochrana bola ukončená predovšetkým preto, že neboli dodržiavané všetky pravidlá ochrany a to dosť zásadným spôsobom a to bol dôvod prečo rozhodla komisia nesúhlasne o opätovnom vzatí do ochrany," komentoval Gašpar.

Súd prebieha, svedok bez ochrany

Na trnavskom súde však proces už začal a práve preto sa strach korunného svedka o život 4-ročného synčeka a manželky znásobil. Časť gangu je totiž stále na slobode a polícia o ňom nemá žiadne konkrétne informácie. Prezident polície pre TV JOJ potvrdil, že ochranu svedka v tomto štádiu vníma ako dôležitú. Chce preto prehodnotiť postoj komisie, ktoré žiadosť svedka o opätovný vstup do programu na ochranu svedkov pred niekoľkým dňami zamietla.

Ak by predsa došlo k opätovnému chráneniu korunného svedka a jeho rodiny, tak výlučne za podmienky, že rodina už dohodnuté bezpečnostné pravidlá ochrany neporuší...

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

  

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy