Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Začal sa súd v kauze turecký kamión. Obvineným hrozí doživotie!
Zdielať na

Začal sa súd v kauze turecký kamión. Obvineným hrozí doživotie!

Dva roky po tom, ako v Turecku zadržali kamión s netradičným nákladom, sa na Okresnom súde v Trnave začal dnes proces s podozrivými mužmi. Práve oni mali podľa obžaloby organizovať prevoz prekurzoru, ktorý sa používa na výrobu heroínu. Mužom podľa informácií reportéra TV JOJ Dalibora Skladana hrozí až doživotný trest! Svoju vinu však popierajú a na procese odmietli vypovedať.

Dvoch občanov Slovinska previedla pred senát Okresného súdu v Trnave ozbrojená eskorta. Obaja podľa prokuratúry spoluorganizovali prevoz prekurzora na výrobu heroínu.

Obvinených je viac

Na Okresnom súde v Trnave sú v súvislosti s kauzou tureckého kamióna vedené najmenej štyri konania, obvinených je až osem ľudí. Obhajoba žiadala spojenie všetkých konaní do jedného, aby sa o tom istom skutku rozhodovalo len v jednom procese. Po vznesení obžaloby, vyjadreniach obžalovaných a vypočutí troch svedkov bolo dnešné pojednávanie odročené na 8. januára budúceho roka.

Mohli vyrobiť tony heroínu

Polícii sa podarilo pri akcii zadržať desaťtisíc litrov anhydridu v hodnote 300-tisíc eur. V Maďarsku sa podarilo zadržať ďalších sedem ton anhydridu. Z tohto množstva by sa dalo vyrobiť minimálne osem ton čistého heroínu.

Skupina si zadovážila prekurzor – anhydrid kyseliny octovej, ktorý chcela prepraviť do cieľovej krajiny na výrobu heroínu, ten mal byť dopravený do Európy a distribuovaný prevažne v Taliansku, Holandsku, Veľkej Británii, Českej republike a na Slovensku.

Medzinárodná akcia

Na kontrolovanej dodávke prekurzora na výrobu heroínu spolupracovalo sedem krajín. Slovenská polícia zachytila už na jeseň 2010 informáciu, že nadnárodná zločinecká skupina chce dostať cez naše územie ukradnutý drogový prekurzor do Turecka, odkiaľ sa mal späť vrátiť heroín. Tam sa však nepodarilo v colnom sklade precliť kamión s anhydridom kyseliny octovej, ktorý vo falošných dokladoch zločinecká skupina vydávala za dezinfekciu.

Pri overovaní totiž Červený polmesiac, ktorého meno zneužili ako odberateľa dezinfekcie, odmietol, že by si chloramin objednal. Napokon v Turecku zatkli českého vodiča českej firmy, ktorého síce napokon prepustili, ale dostal ročný zákaz vstupu do krajiny.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy