Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pri súostroví Tonga objavili mŕtvolu s drogami. Je to Slovák!
Zdielať na

Pri súostroví Tonga objavili mŕtvolu s drogami. Je to Slovák!

Začiatkom novembra tohto roku austrálska polícia objavila obzvlášť nepríjemný nález. Bolo ním rozložené mužské telo na luxusnej lodi a 200 kg kokaínu. Stalo sa to v Oceánii blízko súostrovia Tonga. Tovar pochádzal z Ekvádoru a plavidlo smerovalo do Austrálie. Tamojšia polícia identifikovala aj pôvod mŕtveho muža – je to Slovák.

Mŕtve telo patrí Milanovi Rindzakovi

Austrálske a ekvádorské úrady totiž stále pátrali po pašerákoch drog, ktorí mali v Tichom oceáne prísť o obrovské množstvo kokaínu. Ich luxusná jachta stroskotala. A v jej útrobách objavili telo muža so slovenským cestovným pasom.

Konkrétne by malo ísť o 35-ročného Milana Rindzaka z Humenného. Podľa prvotných zistení ale nejde o člena pašeráckej drogovej bandy, zrejme len o dlhodobo nezvestného Milana. Loď hľadali už od augusta. Vtedy dostala polícia tip, že z Ekvádoru smeruje do Austrálie jachta s pašovanými drogami. Pre búrlivý oceán a odľahlé miesta bolo veľmi ťažké plavidlo nájsť. Hodnota drog, ktoré boli ukryté v trupe lode, je približne 94 miliónov eur.  

Naletel na lákavú ponuku?

Príčina smrti ani ďalšie okolnosti známe nie sú. Podľa slov skúseného námorníka Luku Calpasa mohli muža "využiť pašeráci drog ako bieleho koňa". Podľa neho mohli práve kokaínový kontraband prevážať na luxusnej lodi civilisti a o drogách ani netušili. Gangstri ich využili ako civilistov. "Zrejme ho zlákala dobre zaplatené ponuka. Možno ho pašeráci kontaktovali v niektorom z miestnych barov. Takú ponuku som pred rokmi dostal aj ja," hovorí Calpas.

Prečo ale loď napokon stroskotala a komu bola určená zásielka, zisťuje polícia. Na definitívne stotožnenie mŕtveho musia austrálski vyšetrovatelia získať biologické vzorky od jeho rodiny. Viac svetla do prípadu by malo vniesť medzinárodné vyšetrovanie.

Téme sa venuje Rasťo Striško. Spojte sa s ním cez facebook

reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy