Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Miernejšie tresty za drogy, ale len pre bežných užívateľov
Zdielať na

Miernejšie tresty za drogy, ale len pre bežných užívateľov

Bežní užívatelia drog sa možno už vyhnú base a skončia len s podmienkou. V novele trestného zákona to totiž navrhuje rezort spravodlivosti. Návrh je už v medzirezortnom pripomienkovaní. Pre dílerov drog budú však naďalej platiť prísne tresty.

Druhá šanca na slušný život

Podľa ministerstva je niekedy pre spoločnosť lepšie, aby odsúdený dostal len podmienku s probačným dohľadom. Tým, že sa nedostane do väzenia na tvrdo by mal získať ešte jednu šancu na slušný život a nápravu.

Rezort tvrdí, že často ide v takýchto prípadoch o mladých ľudí, kde stačí len nepatrná odchýlka v skutkových okolnostiach. Podmienka by mala padnúť najmä u tých páchateľov, ktorých súd odsudzuje za nelegálnu držbu drogy, ktorej množstvo mierne prevyšuje hranicu desaťnásobku obvykle jednorazovej dávky. To nie je ale jediná zmena.

Platiť bude od 1. apríla

"Rezort navrhuje aj zníženie dolnej hranice trestnej sadzby zo štyroch rokov na tri v prípade trestného činu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov a obchodovania s nimi," informuje hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

Vládny Smer-SD plánuje zaviesť aj čiastočnú dekriminalizáciu marihuany. Ak novela prejde pripomienkovaním a schváli ju aj parlament, platiť by mala už od 1. apríla budúceho roka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy