Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Cena za život robotníka? Sociálna poisťovňa má vlastné tabuľky
Zdielať na

Cena za život robotníka? Sociálna poisťovňa má vlastné tabuľky

Po páde konštrukcie mosta pri Kurimanoch zostali vdovy, aj polosiroty. Majú nárok na odškodné od štátu. Mohli by dostať niekoľko desiatok tisíc eur. Realita však môže byť celkom iná, keďže sociálna poisťovňa využíva na výpočet odškodného svoje tabuľky.

Chcú sa ospravedlniť osobne

Ako prvá sa k tejto téme vyjadrila prešovská firma Semos, ktorá zabezpečovala stavbu ako subdodávateľ pre spoločnosť Bögl a Krýsl. Do prípadu je zainteresovaná aj firma Skuže Weise, ktorá je podsubdodávateľom Semosu.

"Čo sa týka odškodňovania pozostalých, budeme postupovať v zmysle platnej legislatívy, po vzájomnej dohode spoločností, ktoré sa podieľali na výstavbe úseku diaľnice," povedal konateľ firmy Semos Miroslav Molčan. Firma nám tiež napísala, že jej konatelia navštevujú zranených a rodinám mŕtvych robotníkov sa boli osobne ospravedlniť.

Najvyššie v histórii

Odškodné, ktoré dostanú pozostalí, za robotníkov, ktorých zavalil most pri Kurimanoch, patrí medzi najvyššie v histórii Slovenska. V rovnakej výške ho dostali už len rodiny mŕtvych baníkov - po tragédii v Bani Handlová totiž dostal každý z najbližších príbuzných po 33 000 €. Toto odškodňovanie sa vtedy týkalo manželiek, družiek, detí a jedného rodiča obete a peniaze pochádzali z vládnej rezervy.

Vláda však podnikateľov vyzýva, aby boli štedrí - a ak nebudú, sama plánuje vyčleniť peniaze z finančných rezerv. Ďalšie peniaze by mali príbuzní dostať od sociálnej poisťovne. "Pri výpočte odškodného rozhoduje denný vymeriavací základ respektíve hrubý príjem, z ktorého bolo platené úrazové postenie za zamestnanca," uviedol Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

V praxi to znamená, že ak robotník dostával mesačne plat napríklad 500 eur, jeho rodine bude vyplatené odškodné ako 730-násobok denného vymeriavacieho základu zomrelého. To činí 12 000 eur. Ak mali manželia dve deti, štát prihodí ešte ďalších 12 000. Spolu tak pozostalí dostanú 24 tisíc. Ak by zomrel napríklad právnik, s mesačným platom 1500 eur dostala by jeho žena s dvomi deťmi maximálne možné odškodné, ktoré stanovuje zákon a teda sumu 48 883,90 eur.

Neposlúžil, zabíjal

Mal to byť len ďalší z mostov na diaľnici D1. No miesto toho, aby dobre slúžil, zabíjal. Konštrukcia mosta sa totiž zrútila a pochovala pod sutinami telá robotníkov v službe. Štyroch už naveky. Trosky, nedokončená stavba, desiatky záchranárov, hasičov, lekárov a vrtuľníky. Rodiny zasiahnuté bolestnou stratou. Zranení muži bojujúci v nemocniciach o život. Aj taká je bilancia tragického pádu mosta 2. novembra 2012 pri Kurimanoch.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy