Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
3 mŕtvi, 3 v kritickom stave. Môže za to nelegálny alkohol
Zdielať na

3 mŕtvi, 3 v kritickom stave. Môže za to nelegálny alkohol

V českom Havířove zomrela 59-ročná žena v dôsledku otravy jedovatým metylalkoholom. Ukázala to pitva, o ktorej v sobotu informovala polícia. Ide pritom už o tretiu obeť otravy pravdepodobne pančovaným alkoholom v ČR v septembri.

Čapovaný alkohol zabíjal

Metylalkohol sa používa napríklad ako prísada do nemrznúcich zmesí či pohonných hmôt. "Dvaja ľudia zomreli, traja sú vo vážnom stave," doplnila hovorkyňa krajskej polície Soňa Štětinská. Po Havířove preto okamžite začali premávať policajné autá.

Prostredníctvom megafónov muži zákona upozorňovali ľudí, aby čapovaný alkoholl nepili. "Ak si už ľudia takýto alkohol aj zakúpili, nech kontaktujú okamžite políciu," doplnila Štětinská.

Policajti spoločne s colníkmi našli v jednej zo šumperských trafík barely s tvrdým alkoholom. S nejasným pôvodom. Práve tu sa mohol tento alkohol prelievať do PET fliaš a následne predávať ľuďom.

Opatrnosť je na mieste

"Medzi tie najhlavnejšie príznaky patrí samozrejme nevoľnosť, zvracanie, kŕče v bruchu, môže sa k tomu pridať i zlé videnie či úplná slepota. V niektorých prípadoch môže pacient aj zomrieť," objasnil lekár z Nemocnice z poliklinikou v Havířove Robert Bocek.

V meste práve začínajú trojdňové Havířovské slávnosti. Tentokrát sa ale na nich nesmie čapovaný alkohol predávať. Ľudia by ale nemali piť ani ten, ktorý majú doma a jeho pôvodom si nie sú istí. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy