Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Belize zrejme Mella (42) vyhostí. Porušil imigračný zákon...
Zdielať na

Belize zrejme Mella (42) vyhostí. Porušil imigračný zákon...

Vyhostenie najhľadanejšieho Slováka Karola Mella už odklepol belizský minister pre imigráciu. Mello totiž porušil tamojší imigračný zákon - aspoň o tom momentálne rozhoduje súd - teda nie o medzinárodnom zatykači. V žiadosti o trvalý pobyt totiž zatajil svoje trestné stíhanie vo viacerých skutkoch na Slovensku...

Nie zatykač ale porušenie imigračného

Vzhľadom na osemhodinový časový posun súd zasadal len o 17-tej hodine nášho času. Podľa Mellovho slovenského právnika o jeho vydanie dnes na súde vôbec nešlo. Tvrdí, že senát nerozhodoval o medzinárodnom zatykači, ale konal vo veci porušenia imigračného zákona aj Mellovej väzby.

"Podľa môjho názoru sa rozhoduje o tom, či došlo alebo nedošlo k porušeniu imigračného zákona a nič viac. Pokiaľ sa nerozhoduje ohľadom medzinárodného zatykača, tak ja nevidím dôvod, aby súd rozhodol tak, ako sa to píše v našich mediách," tvrdí Mellov slovenský právnik Ján Gereg.

Vyhostením by problém pokračoval

Mellovo vyhostenie už však odklepol belizský minister pre imigráciu. Stále ale nehovoríme o vydaní na Slovensko. Pri vyhostení sa totiž môže skryť do jedného z okolitých štátov. A problém by pokračoval ďalej. Podľa Gerega však súd môže vyjsť napokon v Mellov prospech.

Nakoľko je trestné stíhanie závažné?

Porušením imigračného zákona je ale zrejme už to, že Mello v žiadosti o trvalý pobyt zatajil svoje trestné stíhanie vo viacerých skutkoch. Už niekoľko rokov čelí obžalobe, že si objednal vraždu podnikateľa Juraja Galu. Pri streľbe zahynul jeho syn a priateľka.

Podľa polície zlikvidoval aj bieleho koňa Jozefa Gudábu a najnovšie čelí obžalobe aj z popravy údajného bossa Petra Čongrádyho. Mellov špičkový právnik ale tvrdí, že je zadržiavaný bezdôvodne. Viac času na prípravu je chabá výhovorka.

Podstatné je tiež, nakoľko je podľa belizského súdu závažné porušenie imigračného zákona tým, že Mello zatajil svoje trestné stíhanie na Slovensku. Z toho zrejme vyplynie aj samotné rozhodnutie senátu o tom, či ho vyhostí alebo nie...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sanpedrosun.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy