Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vyhostí Belize Mella? Slovensko ako exotická krajina
Zdielať na

Vyhostí Belize Mella? Slovensko ako exotická krajina

O osude najhľadanejšieho slovenského utečenca Karola Mella dnes rozhodoval súd v Belize. Tamojšia vláda ho totiž v karibskom raji nechce, kým si neočistí meno od obvinení. To však ešte automaticky neznamená, že hľadaný Slovák naozaj aj skončí v rukách našej polície.

Pojednávanie s Karolom Mellom Najvyšší súd v Belize pôvodne naplánoval až na 10. augusta. Pred rozhodnutím o jeho vyhostení ho chcel totiž vypočuť.  Ministrovi pre migráciu Godvinovi Halzovi sa ale tento postup nepozdával, pretože úradníci ešte predtým rozhodli o jeho vyhostení.

Mello zatajil trestné stíhanie

Hľadaný Slovák totiž v  žiadosti o trvalý pobyt zatajil, že ho trestne stíhajú. Pre miestne médiá minister minulý týždeň uviedol, že suverénnemu štátu, s ktorým Belize nemá žiaden konflikt, nemôžu brániť v tom, aby stíhal svojho občana obvineného zo zločinu. Mello sa podľa jeho slov po preukázaní neviny, môže kedykoľvek vrátiť.

O pomoc žiadal aj anglickú kráľovnú

Karol Mello má v Belize špičkových právnikov, ktorí šikovne využili každé zaváhanie tamojších inštitúcií. O pomoc žiadal dokonca aj anglickú kráľovnú. 

Rodina Karola Mella je presvedčená o jeho prenasledovaní políciou. "Karol Mello vstúpil do krajiny legálne pod vlastným menom. Nie je na úteku, iba hľadá útočisko pred neustálym prenasledovaním skorumpovanej slovenskej vlády," tvrdí vo svojom stanovisku. 

Súd v Belize má dve možnosti

Podľa experta na trestné právo má súd v Belize dve možnosti. Jedna ráta s tým, že uzná medzinárodný zatykač na Mella a vydá ho priamo na Slovensko ako obvineného cudzinca. Existuje však ešte druhá. "Súd nemusí toto rešpektovať a nevydá obvineného na trestné stíhanie, avšak bude akceptovať rozhodnutie o vyhostení tejto osoby mimo územia Belize," tvrdí Jaroslav Ivor, dekan Fakulty práva PEVŠ.

V tom prípade by Karol Mello podľa neho mohol skončiť v ktorejkoľvek krajine strednej, južnej či severnej Ameriky, čo by Slovensku značne skomplikovalo ďalší postup. "Potom by pokračoval ďalší proces vo vzťahu k úsiliu Slovenskej republiky o vydanie obvineného na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu," dodáva Jaroslav Ivor.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy