Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
SERIÁL 7/7. Únos lietadla z roku 1972. Pitevná správa, ktorá šokuje
Zdielať na

SERIÁL 7/7. Únos lietadla z roku 1972. Pitevná správa, ktorá šokuje

Celý týždeň sme odhaľovali fakty a mýty v prípade únosu Československého lietadla z roku 1972. Týždenný seriál dnešnou 7. časťou uzatvoríme. Doteraz nezverejnená pitevná správa môže obrátiť doterajšie nazeranie na prípad ako chladnokrvnú vraždu pilota o 180 stupňov.

Závery sú pre históriu šokujúce

40 rokov vypovedá druhý pilot Dominik Chrobák, že Ľubomír Adamica vraždil v lietadle cielene a úmyselne. "To bola jednoznačne cielená vražda," hovorí. Podľa jeho výpovedí, ako aj ostatnej posádky lietadla, mal streliť pilota Mičicu z ľavej strany, keďže bol ľavák, do krku a guľka mala výjsť von na pravej strane hrudníka, 10 cm nad  bradavkou. Tak isto kľúčovú situáciu desaťročia vykresľuje aj scénka z filmu Majora Zemana.

A táto verzia robí pred verejnosťou dlhé desaťročia z únoscu Adamicu vraha, ktorý strieľa od chrbta a z posádky lietadla hrdinov. Vo vyšetrovacom spise sa však ukrýva pitevná správa súdneho lekára, dr. Šňupárka, ktorý pitval telo pilota po jeho návrate do Československa. Závery jeho exaktného skúmania sú pre históriu priamo šokujúce.

Pre zásah Mičicu sprava do hrudníka svedči nález úlomku 2. rebra vpravo, ktorý je vpáčený dovnútra. dochádzame k záveru, že smer kanálu priestrelu prechádzal sprava doľava.

Krivé výpovede sú preukázateľné

To znamená, že guľka sa vrýva z pravej strany do hrudníka pilota, láme rebro v smere do vnútra tela a vystupuje z krku. Technicky je to preto nemožné, aby bol pilot súčasne chrbtom k strelcovi, zároveň bol zavraždený spredu do hrudníka. Ak je pravda, čo na základe vedeckého skúmania  napísali patológovia, pilot Mičica musel byť v čase výstrelu minimálne otočený, prípadne už stál tvárou tvár k únoscom.

"Tu máme čo robiť s krivými výpoveďami, ktoré sú preukázateľné," hovorí dokumentarista Petr Vrána. Je jednoznačne potvrdené, že z prvej rady vyskakuje na únoscu obchodný riaditeľ Slovairu Klementis, namiesto toho, aby po ňom Adamica strieľal, bije ho pravou rukou. "Nech to trvalo 30 sekúnd, celé toto dianie," hovorí Chrobák.

Čo v tomto osudovom momente robí pilot Mičica, je kľúčom k celému prípadu. "My sme mali príkaz jednoznačný, pokiaľ bude únos, vyhovieť v plnom rozsahu únoscom," dodáva Chrobák.

Chyba nebola prípustná

Že to nemuselo tak byť, naznačuje aj pitevná správa z Československa. Jasne hovorí, že bol zastrelený spredu, čiže pilot musel byť otočený  tvárou tvár k únoscovi. "Oni radšej riskovali životy cestujúcich," hovorí Vrána. Je možné, že posádka tých chýb urobila viac, a o odzbrojenie páchateľa sa v momente konfliktu Adamicu s Klementisom pokúsil aj pilot Mičica. "To je vyložený nezmysel," oponuje Chrobák. Neskôr chyby mohli buď priznať, alebo prikryť  výpoveďami o vražde.

Vtedajší režim mohol byť nadmieru spokojný, z posádky boli hrdinovia a z vlasáčov gangstri. Chyba posádky na palube socialistického lietadla v tak ostro, celosvetovo, sledovanom prípade by zrejme ani nebola prípustná. Nebolo by to prvýkrát v histórii komunizmu, čo by moc radšej obetovala osudy vlastných ľudí, len aby zakryla vlastné chyby.

V roku 1990 dostala 10 utekajúcich za slobodou amnestiu. Už len vzhľadom na tieto nejasnosti v prípade, oprávnene.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy