Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
SERIÁL 4/7. Únos lietadla z roku 1972 vo filme. Čo je realita a čo fikcia?
Zdielať na

SERIÁL 4/7. Únos lietadla z roku 1972 vo filme. Čo je realita a čo fikcia?

Slová z pesničky "Bič boží" po 40 rokoch dobiehajú Majora Zemana. Za socializmu filmári stvárnili únos lietadla do zmanipulovanej, no dodnes najpopulárnejšej časti seriálu s názvom Mimikry. Čo sú fakty a čo fikcia?

Lživé informácie vo filme

Línia filmového príbehu muzikantskej skupiny Mimikry, ktorá unesie lietadlo do Nemecka, stojí na lživom motíve úteku. Vo filme partia drogovo závislých spôsobila smrť Oľgy Halámkovej, a preto sa rozhodli utiecť pred spravodlivosťou do cudziny.

Skutočným motívom prevažnej časti únoscov bola túžba po slobode. Ďalšou podstatnou manipuláciou vo filme, ktorý vraj zobrazoval reálny únos z lietadla, je samotné plánovanie vraždy pilota únoscami.

Najkontroverznejšou scénkou je priebeh únosu. Sfetovaného Adamicu naozaj sugestívne zahral Oldřich Vlach. Vo filme únosca strieľa chladnokrvne a cielene. A práve tento opis udalosti vo filme robí z únoscov chladnokrvných vrahov.

Konflikt s riaditeľom obchodného oddelenia Slovairu v Zemanovi nasleduje až po vražde pilota. Osudný výstrel padá v konflikte a za nevyjasnených okolností. "Preto nám nikto nemôže hovoriť, že sme vrahovia alebo že Luboš bol vrah," tvrdí jeden z únoscov Jiří Vochomurka.

Keď mýty nahrádzajú fakty

V Mimikrách bolo ideológie viac. Vlasaté máničky vykresľuje ako vrahov a feťákov. "To pekne poslúžilo proti mladým ľuďom, ktorí chceli počúvať západnú hudbu a teda underground," myslí si dokumentarista Petr Vrána.

Nebezpečenstvo je v tom, že mnohé mýty a fikcie z filmu sa vrývajú do podvedomia a nahradzujú reálne fakty. "To je najpopulárnejší diel, na facebooku, na twitteru, a naraz si začne žiť svojím vlastným životom," dopĺňa Vrána.

Emotívny je tiež záver príbehu. Major Zeman uzatvára prípad jednoznačne ako vraždu. Hoci sú v seriáli majstrovské herecké výkony a je dokonalým spracovaním, nesporne manipuloval dobové fakty, formoval verejnú mienku a slúžil štátnej propagande.  

Pokračovanie príbehu uvidíte každý deň v relácii Krimi po 19-tej!

Únos lietadla_1972_Major Zeman_koláž obrázkov

ČTK/ano

Súvisiace články

Najčítanejšie správy