Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
SERIÁL 1/7. Únos lietadla z Mariánskych Lázní. Takto sa to začalo
Zdielať na

SERIÁL 1/7. Únos lietadla z Mariánskych Lázní. Takto sa to začalo

Vražda alebo nešťastná náhoda? Otázka, ktorá aj po 40 rokoch jatrí staré rany tých, čo prežili. V roku 1972 českí únoscovia zastrelili slovenského pilota Jána Mičicu. Zmanipulovala vtedajšia moc vyšetrovanie nešťastného prípadu, alebo sa únoscovia na ceste za slobodou skutočne dopustili vraždy pilota?

Kontroverzný únos lietadla...

Písal sa rok 1972. Radosť celému Československu urobil vo februári krasokorčuliar Ondrej Nepela. Na zimných olympijských hrách v japonskom Sappore získal zlatú medailu.  

Menej šťastne sa pre svet skončila na jeseň roku 1972 letná olympiáda v Mníchove. Pri olympijskom masakre palestínski teroristi uniesli a následne zavraždili 11 izraelských športovcov.

Koncom mája navštívil Richard Nixon, ako prvý americký prezident, povojnovú Moskvu. No do dejín, a nielen letectva, vstúpil aj mimoriadne kontroverzný  únos československého lietadla spoločnosti SlovAIR.

Únoscovia zastrelili pilota

Prvýkrát v histórii letectva únoscovia zastrelili pilota. Stalo sa tak pred 40 rokmi, presne 8. júna 1972. Partia Čehov - 7 mladíkov a 3 ženy únos plánovali. V menej strážených "Mariánskych Lázních" nastúpili do malého lietadla.

Cez slabšiu kontrolu prepašovali zbrane. Krátko po vzlietnutí skupina v prevahe obsadila lietadlo. Za nevyjasnených okolností a po konflikte padol výstrel. "Mám v hlave ten ohlušujúci výstrel, to padnutie hlavy na bok Janka Mičicu," povedal druhý pilot Dominik Chrobák.

Bola to vražda alebo náhoda? Aj po 40 rokoch otázka, ktorá rozdeľuje tých, čo prežili. Druhý pilot, 84-ročný Dominik Chrobák, ktorý lietadlo dopravil na žiadosť únoscov až do západného Nemecka, vidí  prípad jednoznačne. Únoscovia vraj pilotovi Mičicovi nedali žiadnu šancu.

Vražda alebo náhoda?

Únoscovia po 40 rokov tvrdia opak, vraj išlo o len nešťastnú náhodu po predchádzajúcom konflikte. "Bola v tom bitka," tvrdí jeden z únoscov Jaromír Kerbl. Súhlasí s ním aj druhý únosca, Jiří Vochomurka.

Konanie pilotov podrobuje kritike aj český dokumentarista, ktorý preštudoval celý vyšetrovací spis. "Radšej ohrozili cestujúcich, akoby sa odklonili od ideologického kurzu," tvrdí dokumentarista Petr Vrána. Strelcovi namiesto únosu lietadla a pár rokov za mrežami, hrozilo podľa obžaloby z vraždy pilota doživotie. Adamica sa radšej sa obesil vo väzbe.  

Osudný let navždy zmenil život únoscom, pilotom aj ich rodinám. Na prípade je najzaujímavejšie, že aj po 40 rokoch vyvoláva rad pochybností, ktoré vyplývajú z vtedajšieho spôsobu vyšetrovania štátnou mocou.

Pokračovanie príbehu uvidíte každý deň v relácii Krimi po 19-tej!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy