Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
SERIÁL 3/7. Únos lietadla z roku 1972. Osudy únoscov
Zdielať na

SERIÁL 3/7. Únos lietadla z roku 1972. Osudy únoscov

Únos československého lietadla nepriniesol aktérom naplnenie túžby po slobode. Naopak, únoscom a ich rodinám tragická udalosť nenávratne zničila životy. Štyria už nežijú a dvaja nám porozprávali o ich motivácii uniesť lietadlo. Tvrdenia pilota Dominika Chrobáka, že únosca Ľubomír Adamica strieľal úmyselne, rázne odmietajú.

Chceli sme urobiť kapelu...

Sny o slobodnom živote sa pre 10-tich únoscov z Prahy vo veku 18 - 23 v júni 1972 po tragickom únose, pri ktorom zastrelili pilota, rýchlo rozplynul. "My sme chceli byť voľní, chceli sme urobiť kapelu. Chceli sme spolu bývať, pestovať nejakú tu zeleninu spoločne, mať gitary so sebou, bonga, sme si na to zvykli," vraví jeden z únoscov Jaromír Kerbl.

Autor myšlienky únosu a vodca skupiny Ľubomír Adamica bol v rokoch 1969 až 1971 v emigrácii. Precestoval USA - New York, San Francisco až po Havaj. V cudzine experimentoval s drogami. Pred únosom sa vrátil do ČSR, na žiadosť rodičov, že mu v "normalizovanej" krajine nič nehrozí. "Že sa vrátil z Havaja kvoli svojej maminke," potvrdil Kerbl.

Radšej sa obesil

Na hranici mu zobrali pas, viac vycestovať nesmel. Keď sa po únose dostal do vyšetrovacej väzby a hrozilo mu za vraždu pilota doživotie, radšej sa obesil. Druhým bol Milan Trčka. Po roku 1968 žil v Rakúsku a USA. Tam sa spoznal aj so strelcom Adamicom. Chorú matku mal pripútanú 30 rokov na lôžku, aj preto sa tiež vrátil v 70.rokoch do Československa.

"Odišiel do Ameriky a vrátil sa," informuje Kerbl. Tiež prišiel o pas. Posledné roky ho trápila rakovina žalúdku a nakoniec spáchal samovraždu. Ďalším z partie bol František Hanzlík, prezývaný Nácek - lebo vedel dobre nemecky. Tiež už zomrel. Mal mozgovú mŕtvicu.

Štvrtým únoscom je Jaromír Dvořák. V Československu mal problémy so zákonom pre neplatenie výživného. Dodnes žije v Mníchove, snaží sa byť hudobníkom. Aleny Heinzovej sa po únose zriekol otec - komunista. Nikto o nej nič nevie, s kamarátmi z minulosti sa nekontaktuje.

Pištoľ prepašovala v perinke

Emigrovať chcela aj Oľga Setnická. Cestovala s ročným dieťaťom, pritom bola ešte aj tehotná. Jednu z pištolí prepašovala v perinke. Počas procesu sa jej vo väzení narodila dcéra. Teraz žije v Nemecku a chystá o únose napísať knihu.

Dcéra policajta Alena Černá, obstarala pištole, ktoré ukradla svojmu otcovi ráno pred únosom. Jednu z nich prepašovala do lietadla. Má syna s ďalším únoscom Jiřím Beranom. Ten sa neúspešne pokúsil v roku 1969 dvakrát o emigráciu. Už je dva roky po smrti. Zomrel na rakovinu pľúc.

Utekali z normalizačnej klietky

Predposledným z partie bol známy pražský DJ HOUBA. No a najmladším v skupine bol iba 18-ročný Jaromír Kerb. Nedostal povolenie vycestovať mimo krajiny RVHP. Mal holandskú manželku, a preto chcel emigrovať. "Chcel som vidieť jej rodičov, chcel som vidieť kus sveta," tvrdí Kerb.

Únos, drogová minulosť a režim mu zničili život, má psychické problémy žije na psychiatrii v Prahe Bohnicích. Všetci utekali za slobodou. Putom medzi nimi bola západná hudba. Preživší únoscovia únos nepopierajú. Tvrdia však, že utekali z normalizačnej klietky. Smrť pilota ich mrzí, no necítia sa byť vrahmi. Malo ísť o nešťastnú náhodu po incidente s posádkou v lietadle.

Pokračovanie príbehu uvidíte každý deň v relácii Krimi po 19-tej!

reprofoto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy