Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
SERIÁL 6/7. Únos lietadla z roku 1972. Pesničku dnes Olympic už nespieva
Zdielať na

SERIÁL 6/7. Únos lietadla z roku 1972. Pesničku dnes Olympic už nespieva

Únos československého lietadla do Západného Nemecka, pri ktorom zomrel pilot, inšpiroval skupinu Olympic, vtedy ešte s Jiřím Kornom. O rok neskôr nahrali angažovanú pesničku Únos. Mimoriadne úspešný hit však kapela na koncertoch dlhé roky nehráva.

Jandu mrzí, že nehrajú

Slová piesne "Únos" robia z únoscov chladnokrvných vrahov. Hit vzniká v čase normalizácie Československa, pozícia dnešného lídra Petra Jandu bola značne oslabená. Do popredia sa v tom čase tlačil Jiří Korn.

Skupina Olympic sa  nedávno pre české médiá vyjadrila, že populárnu, no angažovanú pesničku Únos na koncertoch už dlhé roky nehrjú."Nehráme ju, pretože nechcem jatriť dobové nálady, ale mňa osobne to dosť mrzí, je to skvelá pesnička," povedal Petr Janda. 

Aj tento postoj Olympicu po 40. rokoch od únosu hovorí o tom, že stále existujú nezodpovedané otázky ohľadom tragickej smrti pilota. Pod tlakom zmanipulovaných faktov sa časť ideológie o únose v 70. rokoch nechtiac dostala aj do textu songu, čo je chybou na kráse, inak hudobnícky skvele  zvládnutého hitu.

Chýbal detektor kovov

Celý tragický únos lietadla od začiatku sprevádzajú podstatné pochybenia.  Prvou chybou bola slabá kontrola na letisku v Mariánskych Lázních, kde chýbal detektor kovov. "Nastúpila tam skupina vlasáčov, no našou povinnosťou bolo dopraviť cestujúcich," povedal druhý pilot uneseného lietadla Dominik Chrobák.

Druhá chyba boli zbrane na palube. Pritom pred odletom obchodný riaditeľ Slovairu Dr.Klementis, sediaci v prvej rade za pilotom Mičicom a ktorého úloha v lietadle je aj po 40tich rokoch nejasná, podpísal pred odletom bezpečnostný protokol, že na palube nie sú zbrane.

Posledným podstatným faktom, ktorý prispel k tragédii, bol neoddelený priestor medzi pilotmi a cestujúcimi. V tomto type malého dopravného lietadla mohli cestujúci jednoducho ohroziť priamo pilota. 

Pokračovanie príbehu uvidíte každý deň v relácii Krimi po 19-tej!

bestia.cz

Súvisiace články

Najčítanejšie správy