Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hranica povoleného sexu? U nás 15, v Čile 20, na Malte 12 rokov
Zdielať na

Hranica povoleného sexu? U nás 15, v Čile 20, na Malte 12 rokov

Devätnásťročná známosť v Čile? Tak to si radšej nechajte zájsť chuť. Ak by ste totiž podľahli jej čaru, v tejto krajine by ste si narobili problémy so zákonom. Ako sa však hovorí, iná krajina, iný mrav. Na Slovensku je hranica povoleného sexu 15 rokov, no stíhané u nás môžu byť deti už ako 14-ročné v niektorých prípadoch. V takom Vatikáne, Španielsku či na Malte je zase hranica povoleného sexu 12 rokov... Viac zisťoval Dalibor Skladan.

Za znásilnenie zodpovední už 14-roční

Na Slovensku sa v roku 2006 hranica trestnoprávnej zodpovednosti znížila na 14 rokov. Pôvodne sa uvažovalo aj o zmene minimálneho veku pre sexuálny styk, aby nevznikali paradoxné situácie v prípade dobrovoľného zblíženia dvoch 14-ročných rovesníkov. Napokon sa však do Trestného zákona dostala výnimka pre skutkovú podstatu sexuálneho zneužívania.

"Za toto je trestne zodpovedný páchateľ, keď dosiahne 15 rokov," informovala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. V prípade ostatných sexuálnych deliktov ako znásilnenie či sexuálne násilie však môže byť páchateľ stíhaný už od 14-teho roku života.

Hranica povoleného sexu sa líši od krajiny

Čo sa ale hranice povoleného sexuálneho styku týka, ministerstvo spravodlivosti o jej znížení neuvažuje. Podľa sexuologičky Danice Caisovej drvivá väčšina mládeže na Slovensku aj okolitých krajinách získava prvé sexuálne skúsenosti medzi 16. a 18. rokom života.

Podľa nej netreba meniť zákon pre niekoľko extrémnych prípadov. Platí však staré známe: iný kraj, iný mrav. Vo Vatikáne, Španielsku či na Malte stanovili hranicu pre sexuálny styk na 12 rokov... V minulosti sa o zníženie vekovej hranice povoleného sexu neúspešne pokúšali v Česku. Podobné snahy sa momentálne snaží presadiť maďarská vláda....

Hranica povoleného sexu vo vybraných krajinách:

KrajinaHranica pre sexuálny styk
Vatikán, Španielsko, Malta12 rokov
Japonsko13 rokov
Albánsko, Bulharsko, Nemecko14 rokov
Slovensko, Česko, Francúzsko15 rokov
Austrália, Belgicko16 rokov
Čile20 rokov

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy