Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Za chorvátsku tragédiu zrejme môžu zvodidlá
Zdielať na

Za chorvátsku tragédiu zrejme môžu zvodidlá

Sú chorvátske diaľnice bezpečné alebo v kritických okamihoch tamojšie bezpečnostné bariéry zlyhávajú? To je otázka, ktorú si v miestnych médiach po tragédii s českým autobusom opäť kladú najmä špecialisti na cestnú dopravu.

Treba dbať na bezpečnosť

Podľa niektorých nie sú spoľahlivé a v niektorých úsekoch nedokážu vozidlá pri nárazoch vrátiť bezpečne späť do jazdnej dráhy. O zvodidlách bola reč aj po tragickej nehode autobusu, pri ktorej zomreli v Chorvátsku Slováci.

Teraz je dôležité, či naozaj chorvátski policajti budú, tak ako sa nechávajú počuť, kontrolovať vodičov autobusov v takom rozsahu, aby odhalili, či sú vodiči naozaj unavení. A taktiež, či budú dbať na to, aby bezpečnostné prvky, akými sú napríklad zvodidlá, boli v takom stave, v akom majú byť.

Šťastie v nešťastí

Špecialisti totiž upozorňujú na to, že zvodidlá sú krátke, aby pred betónovou bariérou dokázali zachytiť autobus. Čerstvejším problémom je dilema, či sú vozidlá vôbec schopné náraz toho auta tak absorbovať, že sa nepretrhnú a vozidlo dokážu vrátiť späť na diaľnicu.

"Na nešťastia táto dopravná nehoda opäť poukázala na nedostatok našich diaľnic. Tie ochranné bariéry sú slabé. Bolo šťastím v nešťastí, že pri náraze český autobus, ktorého zdvojené zvodidlá neudržali, nenarazil v tom okamihu aj do iných áut. V takom prípade by obetí pre tejto havárii bolo ešte viacej,"  povedal Željko Marušic, špecialista na cestnú dopravu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

http://www.vecernji.hr

Súvisiace články

Najčítanejšie správy