Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Zranení Česi sú doma. Z Brna smeroval špeciál do Prahy
Zdielať na

Zranení Česi sú doma. Z Brna smeroval špeciál do Prahy

Českí turisti sa po nehode v Chorvátsku vrátili domov. V Zadare ich poobede čakal armádny špeciál, ktorý naložil 23 zranených a pred šiestou hodinu odletel do Záhrebu. Tam naložil ťažko zranenú ženu z miestnej nemocnice. O 19:50 pristál na letisku v Brne, odtiaľ smeroval do Prahy.

Podľa portálu idnes.cz súkromie rodín zranených na letisku zaisťujú policajti. Po vyložení dvadsiatich cestujúcich smeruje lietadlo do Prahy. Tam vyloží ostatných pasažierov. Ťažko zranenú ženu prevezie z letiska do nemocnice vrtuľník.

"Letecký špeciál povezie 21 sediacich a šesť ležiacich cestujúcich," uviedla konzulka v Rijeke Jindra Malá. Päť zranených ešte zostáva v nemocnici v Gospići, dvaja z nich sú na jednotke intenzívnej starostlivosti. Traja turisti sa rozhodli ísť k moru, troch pacientov už odvážajú domov sanitky a dvaja odišli vlastným autom.

Zranených prevezú domov špeciálom

Zranení si taktiež rozdeľovali veci, ktoré zostali na mieste nehody. Za mnohými z nich prišli príbuzní. Portál s odovolaním sa na jedného z českých policajných vyšetrovateľov, ktorí prišli z Brna do Chorvátska napísal, že časť poškodených nie je v dobrom psychickom stave. "Musíme pochopiť, že niektorí z nich stratili priateľov, príbuzných alebo dokonca deti," uviedol vyšetrovateľ.

Šofér bol na mieste mŕtvy

V nemocnici hlavne s tlmočením pomáha bývalý český policajt Luboš Turek, ktorý predtým slúžil v Chorvátsku. Denníku Blesk povedal, že taktiež dával dokopy rodiny, ktorých členovia skončili na rôznych oddeleniach v nemocnici. Šofér autobusu bol podľa neho na mieste mŕtvy. Druhý vodič v momente nehody spal a vôbec nevedel, čo sa stalo. Vyviazol len s odreninami  a pohmliaždeninami.

Turistka Milada Braunová, ktorá z nehody vyviazla prakticky bez zranení, pre portál 24sata.hr uviedla, že na mieste nehody zastavilo množstvo českých áut a ich posádky pomáhali zraneným. Stále ešte neskončila identifikácia ôsmych obetí nehody. Chýbajú ich osobné doklady, preto ani neexistuje oficiálny zoznam. Pozostatky sú v nemocnici v meste Karlovac a armádny špeciál, ktorým poletia zranení, ich späť do Čiech prevážať nebude.

13-ročné dvojičky operovali

Dve dievčatá, ktoré boli medzi trojicou najhoršie zranených, a ktoré sa liečia na špecializovanej klinike v Záhrebe, boli v osobtu v noci operované. Tá, ktorá bola vo vážnejšom stave stále nie je pri vedomí. Utrpela mimo iného aj ťažké poranenia hlavy.

Mierili na Makarskú

Českí turisti mierili autobusom, ktorým cestovalo celkom 51 ľudí, na dovolenku na Makarskú rieviéru. Autobus havaroval v sobotu nad ránom na na diaľnici A1 v strednom Chorvátsku. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy