Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Smutná podobnosť. Spoločné okolnosti nehôd Čechov a Slovákov
Zdielať na

Smutná podobnosť. Spoločné okolnosti nehôd Čechov a Slovákov

Nehoda českých turistov nápadne pripomína slovenskú tragédiu spred štyroch rokov. Tá sa stala takmer na totožnom mieste a tiež v skorých ranných hodinách. Obe tragédie sú vnímané ako najhoršie nehody za ostatné desaťročia.

Nehoda slovenského autobusu pred štyrmi rokmi si vyžiadala 15 obetí. "Bolo to strašné. Ľudia boli doráňaní, viseli jeden na druhom," povedal krátko po nehode Ivica Šarić, vodič sanitky, ktorá na mieste zasahovala. Podľa lekára Bojana Gladara osem alebo deväť ľudí zostalo zakliesnených medzi sedadlami tak, že ich odtiaľ nevedeli dostať.

V českom autobuse zomrelo dieťa

Tieto dve tragédie majú aj ďalšie podobnosti. V českom autobuse sedelo 51 ľudí, v tom slovenskom 49. V oboch sa okrem obetí väčšina cestujúcich zranila s tým rozdielom, že česká nehoda si vyžiadala aj detskú obeť.

Pri slovenskej nehode mal byť príčinou mikrospánok vodiča alebo defekt pneumatiky. Cestovka ale tvrdila, že autobus bol v dokonalom stave. Keďže obaja vodiči zomreli príčinu sa už zrejme nikdy nedozvieme. Mikrospánok je predbežnou príčinou aj pri českej tragédii. Cestovka Adria Atlas rovnako tvrdí, že autobus bol v dobrom stave.

Príčinou telefonovanie?

V piatok z Brna vyrazili dva autobusy. Krátko pred nešťastím jeden zastavil na pumpe. Údajne desať minút pred nehodou si mali vodiči telefonovať. Či to mohla byť príčina nehody sa zatiaľ nevie. Situáciu majú Chorváti podľa hovorcu českého rezortu diplomacie pod kontrolou. "Dokonca došlo k posilneniu množstva lekárov z okolitých miest. Nie je žiadny dôvod, aby ČR vysielala lekárov," uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí ČR Karel Šrol.

Podobný priebeh havárie

Aj priebeh oboch havárií bol veľmi podobný -  slovenský autobus v roku 2008 zišiel z diaľnice, zdemoloval 20 metrov dlhý pás zvodidiel a následne čelne narazil do betónového stĺpa mosta a zostal visieť na pilieri a české vozidlo narazilo do stĺpa a prevrátilo sa na bok. České vozidlo sa dostalo do problémov o 4-tej hodine, o dve hodiny skôr ako Slováci.

Zranených z oboch autobusov rovnako ošetrovali v nemocnici v Gospiči. Tentokrát sú okrem ôsmich obetí ďalší dvaja ľudia ťažko zranení a ostatní ľahko. "Žena má zlomeniny rebier, nohy a momentálne sa nachádza na jiske, je stabilizovaná," uviedol lekár záhrebskej nemocnice Željko Lacković.

Aj pri českej tragédii je jednou z obetí vodič. Český rezort diplomacie sa snaží identifikovať aj ostatné obete a zranených o čom hneď chce informovať príbuzných.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy