Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nová diaľnica A1 v Chorvátsku cestou smrti. Zabila už 150 ľudí
Zdielať na

Nová diaľnica A1 v Chorvátsku cestou smrti. Zabila už 150 ľudí

Chorvátski znalci sa chystajú preskúmať vrak českého autobusu, ktorý v sobotu havaroval cestou na Makarskú riviéru. Príčina nehody zatiaľ nie je známa, vyšetrovatelia doteraz nezverejnili fotografie z dopravných kamier.

Svedectvá tých, čo nespali

V nedeľu však vypočuli v nemocnici v Gospiči tých cestujúcich, ktorí v okamihu nárazu nespali a ich svedectvá by mohli pomôcť, napísal server novilist.hr. Autobus havaroval v sobotu skoro ráno na diaľnici A1 v strednej časti Chorvátska. Osem z 51 ľudí vo vozidle nehodu neprežilo.

V nedeľu večer sa 24 zranených z autobusu vrátilo armádnym špeciálom do Českej republiky. V nemocnici Gospič v nedeľu večer zostávalo 5 zranených. V lekárskej starostlivosti v Záhrebe sú tiež dve ťažko zranené 13-ročné sestry. Za dievčatami do nemocnice prišli z Čiech aj ich rodičia, ktorí autobusom necestovali.

Zahynulo tu už 150 ľudí

Čo nehodu spôsobilo, zatiaľ nie je jasné. V Chorvátsku sa ale cez víkend najčastejšie špekulovalo o tom, že šoféra premohol mikrospánok. Server slobodnadalmacija.hr pripomína, že za osem a pol roka od otvorenia diaľnice do Dalmácie na nej zahynulo 150 ľudí a ďalších 1 400 utrpelo zranenie. Upozorňuje tiež na to, že vozovka na zhruba polkilometrovom úseku, na ktorej sa stala nehoda, bola počas uplynulých rokov veľakrát opravovaná.

Cestári ju museli dokonca úplne vymeniť, a to kvôli nestabilnému a nekvalitnému podložia, ktoré je na chorvátskej hlavnej diaľnici netypické. Nerovnosti sú podľa serveru vidieť aj obyčajným okom a nepozorného vodiča môžu vyviezť z jeho pruhu.

Na úseku smrti je obmedzená rýchlosť

Na druhej strane je ale kvôli neďalekému tunelu v úseku, kde sa nehoda stala, obmedzená rýchlosť na 100 km/h. Druhým faktorom, ktorý mohol prispieť k tragédii, sú podľa serveru len jednoduché zvodidlá deliace jazdné smery. Aj napriek opakovaným výhradám chorvátskych dopravných odborníkov boli nahradené pevnejšími len v istej časti diaľnice.

Ešte väčšie stresy určite zažívali príbuzní cestujúcich. Strach, nádej a smútok. Niektorí mali šťastie a ich príbuzní či známi utrpeli len pár škrabancov a modrín. Tu sú ich výpovede.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy