Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Budú vaše deti voliť fašistov? Dajte si facku
Zdielať na

Budú vaše deti voliť fašistov? Dajte si facku

Zdroj: ISIFA

Až dvadsať percent prvovoličov by podľa najnovšieho prieskumu volilo fašistov. Pre budúcnosť krajiny to neveští nič dobré, no kto je z tohto výsledku frustrovaný, musel mať celkom neprimerané očakávania. A musí klásť na mladú generáciu aj celkom neprimerané nároky. Volebné preferencie mladých ľudí sú totiž celkom nevyhnutným produktom sveta, ktorý vytvorili ich rodičia.

Roky opakujeme, že náš vzdelávací systém je v kríze. Normálne po slovensky sa to povie, že naše školy nestoja za nič. Vzdelanie poskytujú mizerné a na výchovu úplne rezignovali. Štát ich, ako danajský dar, odovzdal samosprávam, kde sa stali korisťou malicherných lokálnych záujmov. Kvalitu vzdelania by síce malo garantovať ministerstvo, no rezort spravidla dostáva najslabší koaličný partner, ako cenu útechy. Zúfalo sa z neho potom snaží vyžmýkať aspoň pár drobných na kávu.

Keby chcela ktorákoľvek vláda skutočne dostať školstvo na vyššiu úroveň, stálo by to veľa peňazí a výsledky by sa rozhodne neprejavili do najbližšej volebnej kampane. Oportunistické združenia bez hodnotovej orientácie a akejkoľvek politickej vízie, ktoré u nás nahrádzajú politické strany, nemajú preto o reformu vzdelávania nijaký záujem.

V každodennej realite to znamená vyhorených učiteľov a demotivovaných žiakov, ktorým sprotivia vzdelanie už na prvom stupni základnej školy. Očakávať, že v tomto prostredí bude vyrastať kritickejšie mysliaca a spoločensky uvedomelejšia generácia ako tá predchádzajúca, je jednoducho stupídne.

V skutočnosti je každá ďalšia generácia rovnaká. Tá dnešná má akurát širšie možnosti, no v omnoho zložitejšom svete, ktorý je menej predvídateľný a prináša väčší pocit neistoty. K dospievaniu navyše patrí aj vymedzovanie sa voči svojim rodičom a radikálne videnie sveta - do čerta aj so slobodou a demokraciou, keď beztak nefunguje. A čakali ste niečo iné? Naozaj?

Ďalšou príčinou je zlyhávajúci štát. Tradičné politické strany vo svojej impotencii nenúkajú žiadnu atraktívnu víziu, len bezhlavo surfujú na vlne nenávisti a prebúdzajú najnižšie pudy svojich potenciálnych voličov. Prečo by vlastne nemali prvovoliči akceptovať Mariana Kotlebu, keď štandardní politici postupne legitimizovali celú jeho agendu? Kotleba nebol prvý ani jediný, kto útočil na Rómov, utečencov, menšiny každého druhu a znevažoval občiansku spoločnosť. Začalo sa mu dariť až potom, keď politici naprieč spektrom, od Fica až po Sulíka, etablovali nenávistnú rétoriku ako akceptovateľnú súčasť verejnej diskusie.

Dnes dochádza len k tomu, pred čím viacerí varovali už dávno. Nie je ťažké presvedčiť dezorientovaných ľudí v zložitom svete, že ich niekto musí ochrániť pred moslimskými a africkými hordami, domácimi parazitmi či stratou mužnosti pod tlakom gender ideológie a nastoliť rázny poriadok s plnými väzeniami, alebo aj kandelábrami. Tak ale volič tiež nežerie seno. Fico bude robiť poriadok s parazitmi a europoslanec Sulík ich ochráni pred diktátom z Bruselu? A teraz ešte tú o Snehulienke a siedmych trpaslíkoch… Nikto nemôže byť lepším fašistom ako fašisti, nik nedokáže byť lepším Kotlebom ako Kotleba.

Nepáči sa vám, ako chce voliť vaše dieťa? Tak si dajte facku. Lebo za toto môže naša generácia.

Súvisiace články